Tilaa
Testit

Pikatesti: VeneRoller XR -rantavaunu – Kätevä kumipyörätelakka

Roller XR -ranta-vaunu on ihan uudenlainen venetelakka, jossa ei ole perinteisiä kiskoja ja rullia.

12.08.2020

Tekstija kuvat jari rannisto

Tuhansien järvien maassa ei ole yllätys, että yksi ratkaisu ei sovi kaikkiin tapauksiin. Kuopiolaisen VeneRollerin uusin vaihtoehto venetelakaksi sopii kohteisiin, joihin ei rannan muodon vuoksi voi asentaa kiskoja. Loivassa rannassa kiskojen kanssa ongelma voi olla kelkan huono rullaaminen veteen.

Roller XR on kiskojen sijaan toteutettu isoilla kumipyörillä varustetulla vaunulla, jota liikutetaan sähkön avulla sekä ylös- että alaspäin. Näin loivakaan ranta ei tuota ongelmaa.

Paksuun dyneemaköyteen kiinnitettyä vaunua liikuttelee iso sähkövinssi. Köysi kiertää vedessä riittävän syvällä olevan rissan kautta takaisin vinssin rummulle. Käytettäessä vinssiä eteenpäin se kiskoo vaunun ylös. Toiseen suuntaan toimiessaan se kiskoo vaunua alaspäin. Näin loivakaan ranta ei tuota ongelmaa.

Vaunu tolpilla

Roller XR on tavallaan kaksi kokonaisuutta. Veneen kuljetuksesta ja säilyttämisestä huolehtii vaunu ja siirtelystä vinssiyksikkö. Vaunussa on edessä yksi akseli pyörineen. Peräpäässä on teli.

Vaunun sivuilla on ohjainpylväät, jotka kertovat vaunun sijainnin veden alla ja ohjaavat veneen paikoilleen. Veneen paino asettuu pitkittäissuuntaisten puupankojen päälle. Vaunu ajetaan niin syvälle, että vene kelluu. Sen ajaminen vaunun päälle ja pois siitä ei vaadi voimaa. Nostoa varten vene pitää kiinnittää pylväisiin sen verran, että se seuraa alussa vaunua. Kun vaunu nousee matalampaan veteen, kitka pitää veneen vaunun päällä paikoillaan. Ohjaintolppien ansiosta puupankot asettuvat juuri oikeaan kohtaan pohjan alle. Veneen ajoa paikoilleen helpottavat tolppien pyörivät suojamuovit.

Lue pikatesti kokonaisuudessaan Kipparista 8/2020.

Lisätiedot: Autorobot Finland Oy

Katso videolta kuinka Roller XR toimii käytännössä.

Lue myös nämä

X