Tilaa
Testit

Pikatestin seuranta: Mirka Polarshine Marine Shield – Miten kiilto on kestänyt?

Kuinka keväällä levitetty keraaminen pinnoite on kestänyt kauden rasitukset? Olisiko perinteisten vahojen aika jo ohi?

14.11.2020

Tekstija kuvat karel kakko

Jos jokin asia on liian hyvä ollakseen totta, se tuskin on totta. Mielessä on sama ajatus kuin silloin, kun uudenaikaiset polymeerivahat korvasivat perinteiset kiinteät ja paljon käsityötä vaativat autovahat.

Nyt pintakäsittelyn ammattilaiset vannovat keraamisten pinnoitteiden nimeen. Tavallisia levitä ja kiillota -tyyppisiä vahoja ei enää tarvitsisi käyttää, jos saman suojan saisi paljon helpommalla. Mutta onko asia näin?

Vastauksia lienee yhtä monta kuin on tuotteitakin, ainakin melkein.

Miten Mirka toimii?

Viime keväänä pikatestattiin kahta eri Mirkan tuotetta pahoin auringonhaalistamaan lujitemuoviveneeseen. Finishing Kit -tuotteella veneen haalistunut pinta hiottiin ja kiillotettiin uutta vastaavaan kuntoon. Sen jälkeen kiillotettu pinta suojattiin sään ja auringon vaikutuksia vastaan Marine Shieldillä.

Pinta käsiteltiin ohjeiden mukaan kahteen kertaan, minkä jälkeen se hylki vettä erittäin tehokkaasti.

Seitsemän kuukautta myöhemmin kiilto on lievää heikkenemistä lukuun ottamatta hyvin tallella. Näin sen tosin oikein tehdyn myllytyksen jälkeen tulee ollakin.

Keraamisen pinnoitteen likaa ja vettä hylkivä ominaisuus sen sijaan näyttää huvenneen olemattomaksi.

Pintaa ei kauden aikana ole pesty kuin vedellä huuhtelemalla, ja siitäkin suoritteesta valtaosa on luontoäidin hoitelemaa. Käsitelty kohta ei ole altistunut millekään kemialliselle rasitukselle. Eikä myöskään mekaaniselle kulutukselle – kannessa on viisto pystypinta.

Heti käsittelyn jälkeen huhtikuussa pinta hylki tehokkaasti vettä.

Lokakuussa vesi ei helmeile. Kauden jälkeen vesi levittyy tasaiseksi kalvoksi käsitellylle pinnalle.

Varsin vaivaton, mutta…

Tämän kokeilun valossa siis tämä keraaminen tuote ei tarjoa ainakaan pidempikestoista suojaa kuin esimerkiksi hartsi- tai polymeerivahat. Harvemmin niidenkään kohdalla enää syksyisin on saanut nauttia veden helmeilystä.

Marine Shieldin merkittävin etu on kuitenkin käsittelyn vaivattomuus, joka lyö vanhanaikaisten vahojen käyttäjät ällikällä.

Mutta siihen sisältyy melko suuri reunaehto, sillä käsiteltävän pinnan on oltava virheettömässä kunnossa. Vanhemmissa veneissä tämä tarkoittaa käytännössä aina ensin myllytystä eli koneellista kiillotusta. Pelkkä keraaminen pintakäsittelyneste ei paranna kuluneen tai himmentyneen pinnan kiiltoa.

Voit lukea jutun myös Kipparista 11/2020.

Lue myös nämä

X