Tilaa
Testit

Pikatestissä älypuhelimen suojapussit – Suojausta ja kellutusta

Suojapussi voi pelastaa kalliin älypuhelimen vahingoilta ja uppoamiselta.

17.06.2022

Tekstimarko lysmä

Voihan kerpele! Sinne se upposi pimeään veteen usean metrin syvyyteen, uusi yli tonnin puhelin, iPhone Pro Max 13.

Suojapussi olisi jättänyt arvokkaan puhelimen veteen kellumaan, kun kippari sähläsi sen veneen laidan yli. Vielä kun suojapussin narussa olisi roikkunut jokin kelluttava ja huomiotaherättävän värinen esine, vaikka läpi pujotettu pöytätennispallo, niin kalliilta vahingolta olisi vältytty.

Suojapussi voi pelastaa puhelimen uppoamiselta. Se myös varmistaa kuvaamisen ja videoinnin onnistumisen hankalissa sääolosuhteissa, sujuvasta kosketuskäytöstä puhumattakaan.

Suurena pidettävälle 6,7-tuumaiselle ja 238 grammaa painavalle paksulle puhelimelle suojapussien valikoima on yllättävän suppea. Löysimme kuitenkin kolme sopivaa ja keskenään vertailukelpoista pussia: Aquapac, Sea To Summit ja Lifeventure.

Valtaosa kalliimmista puhelimista täyttää ulkoiluharrastuksissa tarpeellisen IP68-luokituksen, joten niiden kanssa voi melko huoletta ottaa roiskeita vastaan tai jopa vähän kastua.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että puhelimissa on suojausmekanismeista huolimatta heikkoja kohtia, jotka liittyvät iskunkestävyyteen. Eikä yksikään puhelin ole kelluva.

Kaikki kolme suojapussia pitävät veden loitolla. Viiden minuutin upotustestissä pussit eivät päästäneet pisaraakaan vettä sisään.

Lifeventure: läpinäkyvä ja sujuvakäyttöinen

Kolmesta suojapussista selvästi paras Lifeventure (20,5 x 14 cm) asettui kaulalle roikkumaan vaaka- tai pystyasentoon kolmesta kiinnityspisteestä ja helposti säädettävästä hihnalukosta. Testipuhelimen suojakuori piti ottaa pois, jotta puhelin mahtui pussiin.

Vahva tarrakiinnitys ja minigrip-tyyppinen sulkumekanismi takaavat veden pysymisen loitolla. Puhelimen kosketusnäyttöä oli vaivatonta ja sujuvaa käyttää sopivan jämäkän muovikalvon läpi. Myös puhelimen tekstit erottuivat kirkkaan kalvon läpi.

Puhelimen sivuilla sijaitsevia painikkeita oli hankala käyttää pussin tiiviyden takia, mutta puhelin ei ärsyttävästi liimautunut kalvoon kiinni kuten muissa pusseissa.

Tämä suojapussi on kolmesta ylivoimaisesti helpoin pitää puhtaana myös sisältä, koska muovikalvo on vahvaa tekoa.

Suojapussien kosketuskäytössä ja muissa yksityiskohdissa on yllättävän paljon eroja.

Sea to Summit: monia pikkuhaittoja

Sea to Summitin (13 x 24 cm) helposti ruttaantuva suojapussi asettui kaulalle vain pystyasentoon. Monille kaulahihna jää lyhyeksi varsinkin, jos käyttää paksua takkia ja/tai pelastusliiviä.

Myös tässä tapauksessa puhelimesta piti ottaa suojakuori pois, jotta se mahtui pussiin. Taiteltu pussin pää kiinnitetään vahvalla tarralla ja se takasi vedenpitävyyden. Suojaus pitää vaikeissakin olosuhteissa.

Muutamat haittatekijät korostuivat. Puhelinta oli kitkan vuoksi hankala saada pussiin ja sieltä ulos. Kiireessä ja toisteisena haittaava ominaisuus alkoi häiritä, etenkin hanskojen ja kylmien sormien kanssa.

Puhelimen ja kalvon väliin jäi ilmaa, joten kosketuskäytön sujuvuudessa oli myös toivomisen varaa. Tähän suojapussiin lika tarttui helposti. Etenkin suolaveden puhdistus sisältä oli etelänmatkalla hankalaa.

Aquapac: monipuolisuus parasta

Kestävän tuntuinen Aquapacin suojapussi (11 x 19,5 cm) roikkui kaulalla myös vain pystyasennossa. Kaulahihnaa sai kätevästi säädettyä muovilukosta ja nauhan pituus riitti myös pelastusliivin kanssa.

Ulkonäkö on vakuuttava, mutta suojalukitus osoittautui käytössä hankalaksi. Kaksi lukitussalpaa jumittuivat usein ja mekanismi vaikutti siltä, että se voi myös rikkoutua rankemmassa menossa.

Tämä oli ainoa suojapussi, johon pikatestissä käytetty puhelin mahtui suojakuoren kanssa. Muovikalvo kitkasi vähän, mutta siitä ei ollut merkittävämpää haittaa. Tumman muoviosan vuoksi puhelin meni pussiin aina kuvaamisen kannalta oikein päin. iPhonen sivupainikkeet toimivat joustavan kalvon kanssa ja kosketuskäyttö sujui hyvin. Pussi on tyköistuva ja siksi helppo käyttää.

Suojapusseja voi käyttää myös karttojen, pienkameran, lääkkeiden, avainten ja muiden pientarvikkeiden suojaamiseen.

Lifeventure oli paras, mutta pikkusälän kanssa turatessa Aquapac vaikutti toimivimmalta.

 

 

  • AQUAPAC
  • LIFEVENTURE
  • SEA TO SUMMIT

Valmistajat:

Lifeventure

Seatosummit

Aquapac

Ostopaikat: Marinekauppa, Varuste.net

Hinnat: Lifeventure 25 €, Sea to Summit 27 €, Aquapac 28 €

HYVÄÄ

+ Vedenpitävyys (kaikki)

HUONOA

– Lukituksen jumit (Aquapac)

– Kalvon kitka (Sea to Summit)

– Puhelimen sivupainikkeiden käytettävyys (Lifeventure)

Lue myös nämä

X