Tilaa
Testit

Pikatestissä Bose-audioaurinkolasit – Soivat sangat

Audioaurinkolaseista saa sekä suojaa silmille että laadukasta äänentoistoa suoraan korviin.

14.04.2021

Tekstimarko lysmä

Kuvatmarkus pentikäinen

Äänentoiston sisältävät aurinkolasit eivät ole lainkaan hassumpi yhdistelmä. Kokeilimme urheilullisia Bose Frames Tempo -äänentoistolaseja, joiden sankarakenteeseen on liitetty erityismuotoillut kaiuttimet.

Lasit tekevät ensi kuulemalta miellyttävän vaikutuksen. Musiikin kuunteleminen on niillä kaikin puolin mukavaa, toimivaa ja innostavaa.

Polarisoidut audiolasit vapauttavat käyttäjänsä erillisistä kuulokkeista, korviin asetettavista korvanapeista sekä sotkeutuvista johdoista. Ääni ohjataan kaiuttimiin bluetoothin välityksellä älypuhelimesta tai muusta älylaitteesta.

Laadukasta ääntä

Audiolasien tarkoituksena on mahdollistaa vaivaton musiikin nauttiminen riittävän hyvällä äänenlaadulla, eikä tarjota hifi-tason kuunteluelämyksiä.

Äänimaisema on kuitenkin erittäin kirkas ja miellyttävä, muttei täydellinen. Matalien bassoäänien toistamisessa on parantamisen varaa. Esimerkiksi täydellä äänenvoimakkuudella kuunnellessa ääni alkaa säröillä ja korvat kärsiä. Sopivalla äänenvoimakkuudella ääni on riittävän laadukasta.

Useat lasien kokeilijat olivatkin poikkeuksetta vaikuttuneita audiolasien äänentoistosta.

Musiikkivalintoja on kätevintä ohjailla älypuhelimen suoratoistopalvelusta tai sankaan sijoitetusta monitoimipainikkeesta.

Eivätkä älypuhelimeen tulevat soitot ja viestit mene ohitse, sillä musiikki vaimenee puhelimen soidessa.

Video: Lasien yhdistäminen älypuhelimen suoratoistopalveluun bluetoothin avulla sujuu helposti.

Bluetooth voi pätkiä

Bluetooth-yhteys ei ole kuitenkaan täysin pitävä. Äänentoistolasit vaikuttavat olevan häiriöherkät, mikäli ympärillä on paljon langattomia laitteita.

Yhteyden katkeamisen jälkeen ne yhdistyvät kuitenkin helposti takaisin monitoimipainikkeesta painamalla. Siinä on kaikkiaan seitsemän eri toimintoa kuten kappaleen pysäytys ja siirtyminen seuraavaan kappaleeseen. Painikkeen pikatoiminnot oppii nopeasti käytössä.

Laseja voi ohjata myös älypuhelimeen ladattavan Bose Music -sovelluksen kautta, joka voi myös tuoda kätevyyttä käyttöön. Itse pärjäsin hyvin ilman sovellusta.

Aina kun lasit yhdistyvät älylaitteeseen, ääniviesti kertoo kuinka monta prosenttia virtaa kuunteluun on jäljellä.

Bluetoothin kantama on noin yhdeksän metriä ja se toimi luvatusti eri paikoissa. Akku kesti luvatut kahdeksan tuntia.

Varovaisuutta käyttöön

Aurinkolaseina Boset toimivat moitteettomasti. Ne ovat myös  monipuoliset, sillä oranssien, sinisten ja keltaisten vaihtolinssien avulla lasit käyvät myös muuhun urheilu- ja arkikäyttöön. Värilinssit ostetaan erikseen.

Naarmuuntumattomat polykarbonaattilinssit kestävät hyvin sääolosuhteita, mutta laseja ei kannata tiputtaa veteen. Ne ovat roiskeenpitävät suojausluokassa IPX4, joten niitä ei ole tarkoitettu kaikkiin keleihin.

Sankojen heikko kohta vaikuttaa olevan niiden taitettava nivelosa. Varomaton käyttö tai lasien putoaminen voivat lopettaa musiikista nauttimisen lyhyeen.

Lasien kanssa kannattaa kuljettaa mukana vahvaa säilytyskoteloa, johon ne saa kätevästi turvaan.

Testatun Tempo-urheilumallin lisäksi on saatavilla kaksi muutakin mallia: kulmikas Tenor ja kaareva Soprano.

Lasit on muotoiltu kaareviksi, joten ne asettuvat nenälle hyvin, eivätkä sangat purista. Kolme paria vaihdettavia nenätyynyjä viimeistelevät istuvuuden.

Noin 50 gramman painoiset lasit ovat selvästi tavallisia kakkuloita painavammat. Lasit tulevat myös melko lähelle kasvoja, joten tuuli ei pääse niihin käsiksi. Haittapuolena ne voivat huurtua herkästi.

Äänentoistolaseja käytettäessä kannattaa aina huomioida, että musiikki peittää merkittävästi ympäristön havainnointia.

Bosen laseissa on Open Ear Audio -konsepti, jonka ansiosta lasien käyttäjä havaitsee esimerkiksi tuulen suhinaa, liikenteen huminaa tai muita korostuvia ääniä.

Turvallisuussyistä on tärkeää, että niin veneen kippari, pyöräilijä kuin melojakin erottavat ympäristön ääniä.

Lue myös nämä

X