Merikiikareiden suurennos ja etulinssin halkaisija ovat vakiintuneesti 7×50. Standardi se ei ole, vaan parin vuosisadan kokemus on osoittanut, että silloin saadaan paras kompromissi tarkkuuden, näkökentän laajuuden, valovoiman ja näppärän koon suhteen juuri veneilykäyttöön.
Isompia suurennuksia käyttävät laivat ja viranomaiset, joiden pitää tunnistaa kohteita hyvin kaukaa eivätkä kiikareiden koko ja hinta ole rajoitteina. Noiden markkinoiden kiikareihin ovat ensin ilmestyneet automaattiset kuvanvakaimet.
Kiinnostava ja vaikuttava kehityksen askel ovat belgialaisen, ammattilaisoptiikkaa valmistavan Navataqin uudet Horizon One -merikiikarit. Ne on nimetty uuden, entistä pienikokoisemman ja kevyemmän vakaintekniikkansa mukaan. Se tuotti testissämme kaksi sangen iloista yllätystä 12-kertaisella suurennuksella.
Ensimmäinen oli vakautuksen tehokkuus. Kun se oli pois kytkettynä näkyi heti ”väärän” kokoluokan ongelma. Keinuvassa veneessä ylimääräisestä suurennuksesta ei ole iloa, kun edes tarkennusta ei saa kunnolla kohdalleen. Mutta kun vakaimen kytki päälle, yli puolen meripeninkulman päästä pystyi helposti lukemaan liikkeessä olevan moottoriveneen rekisteritunnuksen.
Toinen ilon aihe on Navataqin erinomainen pimeänäkö. Vain 42 millin objektiiviin nähden hämäräluku 22,4 on huima. Yllätys oli se, kuinka paljon vakautus parantaa katselukokemusta yökatselussa.
Jo noilla avuilla Navataq nousee varteenotettavaksi vaihtoehdoiksi veneilykäyttöön. Lisäksi laite on silmämääräisesti laadukkaan oloinen ja täyttää merikiikareiden yleisvaatimukset: iskun- ja vedenkestävyys on luokkaa IPX7, sisällä on huurtumista estävä paineistettu typpikaasu, pinta antaa hyvän pidon märkänä (irrotettava silikonikuori neljässä eri värissä) ja säätöjen sekä kytkinten käyttö onnistuu hansikoiduin sormin.
Paristojen (2 kpl AA) ja varaparistojen kotelot on suojattu alumiinista jyrsittyjen kierrekorkkien taakse täysin vesitiiviisti. Käyttöaika 60 tuntia on huomattavan korkea vakainkiikarille, sekin uuden tekniikan tuoma etu. Virran loputtua Navataq toimii tavallisena vakaimettomana kiikarina.
Silti tällainen ykkösluokan kiikari jäänee vasta toiseksi valinnaksi useimmille veneilijöille. Käytön kannalta ongelmaksi jää kuvakulman ja näkökentän kapeus. Ne ovat Navataqilla 3,5° ja 67 m / 1 km, jotka vastaavat vain noin puolta 7×50 -merikiikarin tyypillisistä arvoista.
Toisin kuin viranomaisilla, huviveneilijöillä on harvoin tarvetta tunnistaa kaukaa, mikä kohde on kyseessä. Tärkeämpää on paikannus, jossa pitää selvittää nopeasti missä on kaivattu meri- tai maamerkki. Riittää, kun majakan tai tornin erottaa taustastaan ja viitan mereltä, tarkempia havaintoja varten voi ajaa lähemmäksi. Tällaisessa etsimisessä laaja näkökenttä on oleellisempi tekijä kuin valtava suurennus. Lisäapua antavat hiusristikko ja suuntimakompassi, joista vain edellisen saa Navataqiin lisävarusteena.
Ihastusta hillitsee tehokkaasti myös hintataso, vaikka Navataqit vakainkiikareiden edullisimpaan päähän tulevatkin. Asiallisesti toimiviin, tyydyttävän laadukkaisiin keskihintaisiin 7×50 merikiikareihin nähden ne ovat silti jopa kymmenen kertaa kalliimpia.
Näillä kriteereillä suosittelemme yhä perinteistä merikiikaria veneen vakiovarusteeksi. Navataq Horizon One taas on erittäin hieno lahjaidea. Kippareiden lähipiirit voivat olla varmoja, että lahjan saaja tulee hyrräämään onnesta.
Navataq Horizon One 12 x 42 mm
Hinta: 1 399 €
Pituus/leveys: 18,4/12,8 cm, paino: 720 g
Kuvakulma: 3,5°, näkökentän laajuus: 67 m (1 km etäisyys)
- Kalliin vakainkiikarin hankinnan voi perustella myös erinomaisella pimeänäöllä.
Lisätiedot:
Hyvää
+ Vakauksen nopeus ja herkkyys
+ Kiinteä kotelo varaparistoille
+ Laatuvaikutelma
Huonoa
– Näkökentän kapeus
– Hinta