Tilaa
Testit

Pikatestissä Robship Hook & Moor – Käänteentekevä venehaka

Venehakaa yksinkertaisempaa työvälinettä on vaikea keksiä. Mutta niin vain siinäkin on potentiaalia ihan uudenlaiseen toimintaan.

04.05.2019

TekstiJyrki Karkinen

KuvatSeppo Evinsalo/Otavamedia

Venehaka, puoshaka – tai tuttavallisesti keksi – on ikivanha työkalu, jota on aikojen kuluessa käytetty mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Historian ensimmäinen puoshaka on ollut pelkkiä karsittu puun runko, johon on jätetty yksi oksa koukuksi. Myöhemmin koukkuosa keksittiin valmistaa metallista, jolloin kestävyys parani huimasti. Tässä muodossa venehaka on säilynyt perusolemukseltaan samanlaisena aina näihin päiviin saakka, ainoastaan materiaalit ovat kehittyneet.

Toki monenlaisia veneilyä helpottavia innovaatioita on tälläkin saralla vuosien saatossa kehitelty. Niistä toimivimmasta päästä lienee venehaka, jossa on haan oman koukun lisäksi pidike toiselle, köyteen valmiiksi kiinnitetylle iskukoukulle. Poijuun kiinnittyminen tapahtuu tällaisella yhdistelmällä helposti, sillä venehaan avulla irtokoukku vain napsautetaan kiinni poijun kiinnitysrenkaaseen, jolloin koukku irtoaa venehaan varresta ja köysi saadaan näin kiinnitettyä.

Pujottaa köyden

Robshipin haka toimii aivan toisella periaatteella. Mitään erillistä iskukoukkua ei tarvita, vaan pelkkä lenkillä varustettu köysi riittää. Poijuun tultaessa venehaan koukkumekanismi pyöräyttää köyden kiinnityssilmukan läpi yhdellä työntö- tai vetoliikkeellä. Kun venehaka tämän jälkeen vedetään takaisin veneeseen, seuraa köyden pää kiltisti mukana.

Köyttä tarvitaan tällä kiinnitystavalla tuplamäärä, mutta samalla kiinnityksen kestävyys tietysti lisääntyy. Köyden molemmille päille pitää myös löytyä veneestä kiinnityspiste.

Jos köyden pituudesta on pulaa, saadaan hiukan kikkailemalla kiinnitys hoidettua yksinkertaisenakin. Venehaan avulla köysi pujotetaan ensin kiinnityslenkistä läpi ja köyden lenkki vedetään veneeseen. Sitten köyden toinen pää pujotetaan lenkistä läpi ja syntynyt silmukka kiristetään kiinnityspisteen ympärille. Tällä tavalla selvitään yksinkertaisella köydellä, mutta lähdön hetkellä silmukan irrottamisessa kiinnitysrenkaasta on oma vaivansa.

Kiinnitysrengas pyydystetään venehaan koukulla.

Kun venehaan varresta vedetään, tapahtuu taikatemppu: metallinen koukkuosa pyörähtää puoli kierrosta ja tuo köyden kiinnitysrenkaan läpi.

Venehaka irtoaa automaattisesti kiinnitysrenkaasta, mutta köysi, joka on kiinni venehaan koukkuosan päässä olevassa metallilenkissä, pysyy kiinni venehaassa.

Köyden irtopää voidaan nyt vetää veneeseen ja irrottaa lenkistä sivulle vetämällä.

Helpottaa kiinnittymistä

Erityisen kätevää tuplaköysityksen käyttäminen on silloin, kun veneen kiinnittämisen joutuu tekemään yksin. Kaikki sähellys ja kiire jää pois, kun venehaan avustuksella sekä perän että keulan kiinnitykset saa hoidettua näppärästi ja kurottelematta.

Koska köyden irtopäät jäävät aina veneeseen, ei satamasta tai poijusta lähdettäessä tarvitse käydä maissa tai kurotella veneen laidan yli. Köyden toinen pää vain irrotetaan knaapista ja köysi vedetään veneeseen – ja matka voi alkaa.

Kesän kokemuksia

Kokeilimme kesän ajan venehaan käyttöä erilaisissa tilanteissa. Havaitsimme venehaan toimivan mainiosti kaikissa sellaisissa renkaissa ja tangoissa, jotka ovat enintään koukun levyisiä. Pujotusmekanismin saa myös lukittua, jolloin Robship toimii samalla tavalla kuin perinteinen venehaka.

Kestävyydessä ei yhden kesän kokemusten perusteella ole valittamista. Tosin kaikki käyttäjät tiedostivat venehaan sisältävän ”hienoa tekniikkaa” eikä sitä siksi ehkä laitettu aivan yhtä lujille kuin perinteistä venehakaa.

Missään tapauksessa tällaista venehakaa ei kannata taivutella, ja huolimatta säänkestävistä valmistusmateriaaleista säilytyskin lienee parasta tehdä veneen sisätiloissa.

Venehaka Robship Hook & Moore

KIITÄMME

Helppo käyttää, toimii erinomaisesti

Tukeva ja kelluva

Vaatii vähän säilytystilaa (teleskooppi-malli)

MOITIMME

Hinta (varauksin)

Mekaniikan kestävyys (varauksin)

Lue pikatesti näköislehdestä 8/2014

 

 

Lue myös nämä

X