Tilaa
Testit

Pioner 15 Allround – Norjalaisväriä mökkirantaan

Monikäyttöisyys on kuuma porkkana pientenkin veneiden markkinoinnissa. Pionerin uutuusmalli lupaa sitä jo nimellään, eikä ihan katteetta.

12.03.2020

TekstiTimo Sarkkinen

KuvatAnton Reenpää/Otavamedia

Pionerin pirtsakka uutuusmalli on saatu ajoon melkein suoraan päättyneiden venemessujen hallista. Lauha talvi avaa mahdollisuuksia joita ei voi olla hyödyntämättä. Norjalaisvalmistajan veneillä on varmasti liikuttu jäätävämmissäkin oloissa, nyt Helsingin edustalla ei näy muuta kuin sulaa vettä.

Jo vuonna 1959 toimintansa aloittanut merkki on saavuttanut mainetta pienillä veneillä, jollilla ja kanooteilla, jotka kaikki on tehty polyeteenistä. Kuten toisaallakin tässä lehdessä kerrotaan, tämä ämpärimuovina tunnettu materiaali on sitkeää, mutta ainakin Pionerin kohdalla myös jonkin verran joustavaa ja kimmoisaa – siis verraten armeliasta naapuriveneillekin.

Mikä tahansa Pionerin tuote näyttää yhdestä muotista valetulta, ja näin asia onkin. Menetelmää, joka on harvinainen veneenvalmistuksessa mutta yleinen muoviteollisuudessa, kutsutaan rotaatiovaluksi. Suljettua, muovijauheella täytettyä muottia kuumennetaan ja pyöritellään automatiikan ohjaamana. Ja kas: lopputuloksena on ilmatäytteinen, kaksikuorirakenteinen vene, jonka runko ja kansi ovat yhtä ja samaa osaa.

Näin syntyy ilmeisen pitkäikäisiä ja huolettomia pienveneitä. Mainittakoon myös, että lukemattomia Pionereita on myyty viranomaiskäyttöön muun muassa Englantiin ja Ruotsiin.

Lue esittely Kipparista 3/2020

Lue myös nämä

X