Tilaa
Testit

Prestige 520 – Hillitty miljoonavene

Voi tuntua kummalliselta luonnehtia 50-jalan miljoona-venettä asialliseksi, mutta omassa luokassaan Prestige 520 on juuri sellainen.

30.08.2020

Tekstikarel kakko

Kuvatvalmistaja

Prestige on ranskalaisen Jeanneaun luxus-brändi, ja näin ollen myös osa Groupe Beneteau-konsernia. Mallisto erkani kokonaan omaksi tuotemerkikseen kymmenkunta vuotta sitten, oltuaan sitä ennen osa Jeannaeun moottoriveneiden sarjaa. Samalla alkoi suuntaus entistä isompiin kokoluokkiin. Tänä vuonna Prestige täyttää pyöreät 30 vuotta.

520 on kolmanneksi pienin malli kahdeksan eri kokoisen veneen laivueesta. Kyseessä on 3-4 makuuhytillä ja umpisalongilla varustettu sedan-tyypinen yläohjaamovene. Malli perustuu suuren suosion saavuttaneeseen 500 -malliin, jota ehdittiin tehdä noin 500 kappaletta. Veneen uudistukset ovat lähinnä kosmeettisia, ja samalla se on saanut yhdenmukaisen modernin ilmeen muun malliston kanssa. Tilat ja toiminnot ovat ennallaan, nehän olivat hyvät ja toimivat edellisessäkin mallissa.

Ajan hengessä

520-mallin saa halutessaan ilman yläohjaamoa, lisäkirjaimella ”S”. Iso vene ilman yläohjaamoa on aika mielenkiintoinen trendi, joka on levinnyt veneisiin, joissa se aiemmin oli itsestäänselvyys. Eräänlaista teennäistä vaatimattomuutta kait. Yläohjaamo tuo kuitenkin veneeseen valtavasti lisää oleskelutilaa,

Prestigen yläohjaamo on luokkansa suurimpia. Se muodostaa samalla kiinteän katteen avotilan päälle, ja sen sohvilla on tilaa jopa kymmenen hengen nautiskella esteettömistä näkymistä.

Parvekkeenomainen avotila toimii keskeisenä kulkutienä veneeseen saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa. Pentteri, tässä tapauksessa hyvin varusteltu keittiö, sijaitsee avotilan ja salongin välissä ja yhtyy liukuovien kautta saumattomasti avotilaan. Se palvelee näin koko venettä mahdollisimman esteettä.

Pentterin vakiovarustukseen kuuluu kahdella jännitteellä toimiva jääkaappi-pakastin yhdistelmä, kolmen levyn induktioliesi sekä grilli-mikroaaltouuni-yhdistelmä.

Tässä kohdassa näkyykin selvimmin ajan henki ja tottumukset. Ei ole kymmentä vuotta siitä, kun tämän luokan veneissä pentterin katsottiin kuuluvan alakannelle, pois vieraiden näkyvistä. Nykyään kokkailu on osa seurustelua ja pentterin voi luontevasti nähdä osana seurustelutiloja. Tämä selityksenä niille, joita ehkä kummastuttaa keittiön sijoittaminen paraatipaikalle heti ”pääsisäänkäynnin” yhteyteen.

Lue koko esittely Kipparista 8/2020.

 

Lue myös nämä

X