Tilaa
Testit

Vertailussa suosikkiluokan Rib-veneet – Meriratsut elämyksiä etsiville

Ribit ovat vakiintuneet venetyyppinä muiden vesikulkuneuvojen joukkoon. Vaahtopäiden velloessa merelle mielivä kohdistaa kiikarinsa yli kuusimetristen kokoluokkaan, josta poimimme nelikon vertailuun.

24.06.2013

Tekstijaakko pitkäjärvi, timo sarkkinen

Kuvatjaakko pitkäjärvi

  • Zodiac Pro Open 650
  • Capelli Tempest 630 Finn
  • Brig Eagle 650
  • Valiant DR 620

Tässä vertailussa halusimme painottaa vakavamman harrastajan näkökulmaa. Sellaisen, joka suuntaa veneellään pitkille reissuille ja vaatii siltä hyviä meriomainaisuuksia.

Mukaan valituilla, reilun kuuden metrin ”ratsuilta” sopii jo odottaa lennokasta matkantekoa. Niinpä saatoimme keskittyä sen vaatimuksiin. Meriominaisuuksien ohella suureen rooliin nousivat kipparin ja kyytiläisten matkustusmukavuus. Ja koville jouduttiin, sillä syksyn testipäivänä Helsingin edustalla tuuli puhalteli 14 metriä sekunnissa

Lokeroilla loistava Brig

Tyyliä ja toimivuutta on tunnetusti haastava yhdistää. Brig on päässyt siinä pisimmälle uutuusmallillaan Eagle 650. Sulavalinjaiset rakenteet ovat kiinteästi ovat kiinteästi runkoon muotoiltuja.

Tilaa Brigissä on kohtuullisen mukavasti. Parhailla paikoilla, kahden istuttavalla ohjaamon penkillä sekä takapenkillä mahtuu matkustamaan viisi henkilöä. Keulassa on kaksi hyvin muotoiltua ja tilavaa säilytyslokeroa, joihin mahtuu myös suurimmat, lähes puolijoukkueteltan kokoiset tavarat. Ajo- ja peräpenkkien alla on mahtavat tilat niin ikään, ja pulpetti on lokeroitu onnistuneesti.

Brig Eagle 650

Loikoiluun luotu Capelli

Capellissa kriittinen katse kohdistuu ensinnä keulaan. Korotettu kansitaso on suuri ja siihen saa lisähintaan aurinkopatjat. Mutta kuinka moni edes harkitsee hankkivansa ribiä päivänpaistatteluun? Tai heittokalastukseen, jossa taso niin ikään palvelisi?

Siinä mielessä ratkaisun ymmärtää, että keulaan on saatu korotuksen ansioista kirkkaasti joukon suurin ja syvin säilytystila.

Capelli Tempest 650

Sporttisen kompakti Zodiac

Zodiac Pro Open 650 on muotoilultaan hillitympi kuin Brig, mutta yksityiskohtien ansiosta joukon sporttisin yleisilmeeltään. Tilat ovat kohtuullisen toimivat. Keulassa on tähystystä ja rantautumista helpottava korotus. Luukun alta paljastuu kaksi kompaktia, joskin melko pientä lokeroa. Liikkumatilaa keulaan jää tyydyttävästi.

Zodiac Pro Open 650

Matkustajat viihtyvät Valiantissa

Kaikkien vertailuveneiden istuinjärjestely on varsin perinteinen: edessä kuski ja navigaattori, takana matkustajat.

Eroja matkustusmukavuuteen on yllättävästi. Parhaiten kyytiläiset viihtyivät Valiantissa, kiitos satulamallisten ”jockeypenkkien”, jollaisia vaativaan käyttöön suunnitelluissa ribeissä suositaan.

Valiant DR 620

Lue vertailu kokonaisuudessaan Kipparista 4/2013.

Lue myös nämä

X