Tilaa
Testit

Särki 480 – Vaihtoehto valtamerkkien varjosta

Särki kuului aikanaan venemarkkinoiden suuriin nimiin. Tänä päivänä se on pieni tekijä. Koeajo osoitti, että Perniön miehet osaavat kuitenkin edelleen tehdä arkisen perusveneen.

14.06.2016

TekstiTimo Sarkkinen

KuvatJuha Virtanen/Otavamedia

Trendikkäästä tuplapulpettiratkaisusta huolimatta Särki 480 huokuu vahvasti 1980-luvun perusveneen tunnelmaa. Yleisilme on neutraali ja ärsyttämätön, ellei sitten persoonallisuuden puute ala ärsyttää. Vakioasussaan kokovalkoisena veneestä jää hieman särmätön vaikutelma. Tummansiniset penkit ja pehmusteet ovat tyylillisesti ”varman päälle” valitut.

Värien suhteen ostajalla on onneksi valinnanvaraa. Pelkistä värikartoista on toki vaikea hahmottaa, miltä vaikkapa jokin kannen ja runkovärin yhdistelmä tulisi valmiissa veneessä näyttämään. Pisteet kuitenkin ehdottomasti siitä, että valinnanvapaus on olemassa, ja että väreistä ei joudu maksamaan kohtuutonta lisähintaa.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 6/2016

Mukavasti tilaa

Tilojensa puolesta vene ei ole toivoton tapaus heitto- ja uistelukalastustakaan ajatellen, ei ainakaan yhden tai kahden hengen käytössä.

Pienimmissä tuplapulpettiveneissä on yllättävän suuria eroja sen suhteen, kuinka väljästi pulpettien takana mahtuu matkustamaan ja liikkumaan. Särki on kalustettu kiitettävän väljästi. Sekä erillispenkeillä että peräpenkillä on mukavat oltavat.

Molemmat pulpetit ovat selkeän suoralinjaiset, eivätkä vie pituussuuntaisesti kovin paljoa tilaa. Niinpä lisäsenttejä on saatu matkustamoon.

Peräkansi on typistettyä mallia – epäilemättä siksi, että senttejä on säästynyt matkustamoon. Köysilokerot ovat sen verran korkealla, että niihin yltää avotilasta.

Peräpenkillä istuvat nauttivat reilusta jalkatilasta. Ahdasta ei tule, vaikka pitkä kaveri säätäisi etupenkin taka-asentoon. Peräpenkin mukavuutta voisi parantaa tuhdimmalla pehmusteella ja etenkin selkänojalla, jollaista ei yllättäen lisävarusteena saatavaan tyynysarjaan kuulu. Valmistajan miehet kuitenkin lupailivat, että tilauksesta selkänojakin veneeseen kyllä järjestyy.

Toivottava lisäys olisi myös laidalta toiselle ulottuva peräkaide. Se helpottaisi rantamanööverejä, tarjoisi lisäpaikkoja lepuuttimille sekä kelpo kädensijat peräpenkin reunoilla istuville. Kalamiehet saisivat kaiteeseen komean rivin vapatelineitä reikiä poraamatta.

Särki 480

Pituus 4,81 m, Leveys 1,93 m, Paino n. 370 kg

Valmistusmateriaali lujitemuovi

Henkilöluku 6

CEkategoria C

Tehosuositus 40–60 hv

Koeajomoottori Evinrude E-Tec 60, 2-tahti

Vakiovarusteet mm. hydrauliohjaus, 2 pulpettia tuulilaseineen, kaiteet, 5 lukittavaa säilytystilaa, sähköinen pilssipumppu, uimatikkaat, 12 voltin virran ulosotto.

Lisävarusteet tyynysarja, peräkuomu, kölirauta, sarjoitetut Abloy-lukot, varustekassi (sis. kiinnitysköydet, lepuuttimet köysineen, ankkuri köysineen, melahaka).

Valmistaja Särki Oy, Perniö

Lue myös nämä

X