Tilaa
Testit

Särki 480

Särki kuului aikanaan venemarkkinoiden suuriin nimiin. Tänä päivänä se on pieni tekijä. Koeajo osoitti, että Perniön miehet osaavat kuitenkin edelleen tehdä arkisen perusveneen.

14.06.2016

TekstiTimo Sarkkinen

KuvatJuha Virtanen/Otavamedia

Lounaisrannikolla Perniössä koko historiansa ajan toiminut Särki muistetaan parhaiten 1970- ja 80-luvun malleistaan. Silloin mökkirantoja valloittivat muun muassa Verkko-Särki (425 R) ja Ukko-Särki (570). Nämä ja muut Särjet tulivat tunnetuiksi paitsi meillä myös Ruotsissa.

Särkien valmistui loppui venealaakin laajasti kouraisseen laman kynnyksellä vuonna 1989. Maineikkaista malleista Ukko-Särjen muotit päätyivät Lamille, joka hyödynsi niitä omiin 570 AC ja RX -malleihinsa. Särkien muotteja meni myös innokkaille itserakentajille, mutta ammattimaista tuotantoa ei kukaan alkanut harjoittaa, kunnes syksyllä 1996 alkoi tapahtua.

Jari Lähteenoja oli saanut metsästettyä sieltä täältä Särkien muotteja soutuvenetuotannon aloittamiseksi. Tällä linjalla jatkettiinkin kymmenkunta vuotta, syrjässä suurelta huomiolta. Valtaosa uudistetuista soutuveneistä myytiin – ja myydään yhä – lähiseudulle.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X