Tilaa
Testit

Käytettyä katsomassa: Scand 29 Baltic -88 + Volvo Penta TAMD 42 -01

11.12.2007

Tekstija kuvat mikko rajala ja timo sarkkinen

Akselivetoinen norjalaisvene Scand 29 on harvinaisuus käytettyjen markkinoilla. Nyt tutkittu yksilö poikkesi vakiomalleista erityisesti kajuutoiltaan, joita oli muovattu uuteen uskoon. Paketti oli moottoria myöden pohjoismainen, siinä oli ytyä ja yritystä, mutta myös keskeneräisiä remontteja.

Norjalaiseen ja ruotsalaiseen veneilykulttuuriin kuuluvat olennaisena osana akselivetoiset perheveneet, joissa on avoin ohjaamo ja kajuutat sekä keulassa että perässä. Paattien on tarkoitus toimia koko perheen liikkuvina kesähuviloina 15-20 solmun matkanopeudella.

Taka- ja etukajuutan yhdistelmästä on meilläkin tykätty, kuten vaikkapa Flipper 850 ja Finnsport 650 AC todistavat, mutta akselivetoiset perheveneet ovat aivan oma lajinsa, ja nyt esiteltävän Scandin tyylisiä veneitä ei Suomessa juuri ole syntynyt.

Avotilaan pääsee tuulilasien takaa. Oikealta sivukannelta tuleville on käytössä askelma silloin, kun takakajuutan liukuovi on työnnetty kiinni ja sen vierestä on irrotettu L-sohvan laitimmaiset patjat. Sohvan ollessa täysin pehmustettuna sisään tulevan pitää astua patjalle tai siirtää ne pois tieltä.

Kuomun alla mahtuu yli 190-senttinenkin seisomaan. Kalustuksena avotilassa on 5-6 hengen L-sohva. Sen viereen voi asettaa ruokapöydän, jolle on vaihtoehtoinen paikka kipparin penkin takana. Siinä ollessaan se tosin tukkii kulkutien sivukannelle. Jos pöytää ei pystytä kumpaankaan paikkaan, jää turkille minikokoinen tanssiparketti tallattavaksi.

Apumiehelle ei ole erillistä paikkaa, vaan hänen on ajateltu viihtyvän samalla penkillä kipparin kanssa. Penkin selkänojan voi taittaa ”seurusteluasentoon”, jolloin rintamasuunnan saa perää kohti. Penkkiä voi säätää myös pituus- ja korkeussuunnassa.

Lue juttu kokonaisuudessaan Kipparista 12/2007

Scand 29 Baltic HT Käytettyä katsomassa Kippari 12/2021

Kun avotilaa ei ole ylikalustettu, liikkumatilaa jää hyvin. Pöydän saa joko L-sohvan viereen tai kipparin penkin taakse.

 

Lue myös nämä

X