Tilaa
Jutut

Sjöbergin pakina – Aurinko piilossa

Kippari-lehti uusii suosittuja Sjöbergin pakinoita menneiltä vuosilta nettisivuillaan.

05.07.2019

TekstiSjöberg

KuvatSatu Björn

Nauti auringosta kohtuudella”, julisti eräs venealan lehti vielä heinäkuussa. Eipä ole ollut vaikeaa tuon käskyn totteleminen tänä kesänä, ainakaan tähän asti.

Nyt sitä sitten veikkaillaan, että tuleeko niitä helteitä tänä kesänä enää ollenkaan. Pääasialliset olettamukset ovat olleet, että totta kai tulee. Kun kerran alkukesä oli surkea, niin loppukesä on tietysti hieno. Näin sanoo optimisti.

Pessimisti tietysti toteaa, että kun kerran alkukesä oli huono, niin samanlainen se on tietysti loppukesäkin. No, ken elää, hän näkee. Tai sitten toisin päin.

Vaan oli sää mikä tahansa, niin Suomen suvi on täynnä tarinoita ja tapahtumia. Kumma kyllä, kesällä sattuu ja tapahtuu aina paljon enemmän kuin talvella. Tai mikäpä ihme se nyt oikeastaan  on. Talvella suomalaiset mököttävät sisällä sohvan nurkassa, mutta kesä tuo useimmat ulos koloistaan, jos ei muualle niin ainakin terasseille naapuruston iltaunia häiritsemään.

Veneilevälle väelle kesä on tietysti se ainoa oikea vuodenaika. Kiiruulla paatit lasketaan keväällä veteen ja sitten niitä käytetään heinäkuussa. Loppukesän ja syksyn ne makaavat laiturissa ja  nostoa venytetään mahdollisimman pitkään syksyyn, kuin kyseessä olisi uroteko, mitä pidemmälle veneen nostoa lykkää.

Sitten ensimmäisten pakkasien ja lumisateiden aikaan vene viimein nostetaan osittain jäistä ja niin vaan on penteleen kylmää puuhaa niin nosto, peitteleminen kuin jään ja lumen poisto veneen sisältä.

No, kyllähän moni veneilijä venettään oikeastikin käyttää myöhään syksyyn, etenkin kalamiehet. Ja mikäpä siinä. Syksyllä kalaa tulee ja itikat loistavat poissaolollaan.

Itikoiden kannalta tämä kesä on kuitenkin ollut mainio. Ne ovat siinneet kuin maailmanlopun edellä ja käyneet entistä verenhimoisempina ainakin Sjöbergin kimppuun.

Niinä harvoina tyyninä kesäiltoina itikat ovat onnistuneet pilaamaan monen veneilijän iltarauhan ja auringonlaskun ihailun. Yhdessä saaressa itäisellä Suomenlahdella Sjöberg makoili ja  lueskeli kaikessa rauhassa, kun vähän matkan päässä, naapuriveneen venekunnan touhut alkoivat ihmetyttää.

Kalliolla olleet veneilijät olivat ottaneet yöpymisvarusteeksi teltan, avoveneellä kun olivat liikkeellä. Aivan kuin salaman iskusta pariskunta hyppäsi pystyyn, alkoi metelöidä, huitoa ja huiskia. Sitten tapahtui telttaansyöksy ja meteli hieman vaimeni.

Syy moiseen valkeni kyllä Sjöbergillekin melko lailla nopeasti, noin minuutin tai kahden kuluttua teltan suunnalta lähestyi harmaa massa kohti Sjöbergin venettä – ja myöntää täytyy – kiire  siinä tuli suojaan Sjöbergillekin.

Alkukesästä Sjöberg pääsi myös todistamaan hyttysten lujaa lisääntymistä ja osoittamaan todeksi sen, että vesi on tähän lisääntymistarkoitukseen oivallinen apu.

Oli kaverin vene nimittäin käännetty keväällä jo oikein päin maissa, mutta roskat olivat tukkineet avoveneen vedenpoistoaukot. Sitten vene oli täyttynyt puolilleen vettä ja kaveri pyysi Sjöbergiä apuun moottoriasennukseen. Kun mukavasti puiden katveessa olleen veneen takapenkki nostettiin ylös, niin sieltä syöksyi ulos sankka parvi itikoita ja niiden jälkeläisiä.

Takapenkin alla olevassa, tyynessä ja suojaisassa, alkukesän lämmössä hyttyset olivat päässeet lisääntymispuuhissaan kovaan vauhtiin ja Sjöberg kavereineen toi vielä paikalle hyvin  degeneroitunutta kaupunkilaisverta, jota nuo elukat himoitsivat ilkeän ininän säestäminä.

No, Offia iholle ja tyhjennyspuuhiin ja sen jälkeen veneen sisäpesuun, niin kyllä suurin osa itikoiden sukukunnasta kaikkosi siltä paikalta. Ei tietenkään tyystin, mutta kuitenkin. Jos siis haluaa pysyä ylimääräisistä itikoista erossa, niin pilssit ja säilytyslaatikot vaan kuiviksi. Riittää niitä vihulaisia muutenkin, ilman veneilijöiden apuakin.

Surullisia kertomuksia sitä kuulee myös käytettyjen veneiden markkinoilta. Yksi synkimmistä on Sjöbergin vanhan, hyvän ystävän, joka erehtyi ostamaan amerikkalaisen laatuveneen sen  maahantuojalta, käytettynä siis kuitenkin.

Kaveri oli vielä heti kaupanteon jälkeen tyytyväinen mies ja kertoi Sjöbergille, miten hyvä oli olla ostoksen jälkeen. Oli nimittäin kysynyt myyjältä, että kai siinä nyt kuitenkin jotain vikaa on,  vanhassa veneessä. Myyjä oli vastannut, että kuulehan, heidän myymissään veneissä ei vikoja ole. Vaan oli.

Kaveri siirsi ostoksensa pois myyjän laiturista naapurilaituriin, josta sai lainapaikan. Onneksi samalla laiturilla liikkui myös puolituttu kaveri, joka käynnisti veneen pilssipumput parin päivän kuluttua. Jos ei olisi käynnistänyt, olisi vene uponnut siihen paikkaan. Oli nimittäin sisäperämoottorin kilpi halki, kuten myöhemmin ilmeni.

Ennen vuodon selviämistä ehti nimittäin tapahtua paljon muuta.

Kun veneellä oli ajettu pari tuntia, olivat moottoriöljyt siirtyneet koneen sisältä pilssin puolelle, sähköt osoittautuneet oikutteleviksi ja viallisiksi, akut kelvottomiksi ja ankkurivinssi  toimimattomaksi.

Uskotko, että on tämän kesän jäljiltä hyvin hoidetut kädet, kertoi kaveri näyttäessään öljyn mustuttamia kouriaan. Ensimmäisillä reissuilla Tammisaaressa piti lisätä öljyä viisi litraa ja tietysti imeyttää käsin öljy pois pilssistä. Samalla sieltä imeytettiin myös sinne vuotanut vesi.

Seuraavan kerran öljyä piti lisätä Hangossa, nyt neljä litraa. Ja tietysti poistaa vesi. Usko ei riittänyt enää lähteä pidemmälle länteen ja nokka käännettiin takaisin kohti Helsinkiä. Öljyä lisättiin ennen Porkkalaa taas useita litroja ja tietysti imeytettiin öljyt ja vesi pilssistä.

Seuraavana aamuna moottori ei enää käynnistynyt, kun molemmat akut olivat simahtaneet, vaikka pääkatkaisijalla oli otettu käyttöön yön ajaksi vain hupiakku. Nyt on vene neljättä kertaa myyjällä korjattavana ja venereissut ovat jääneet tekemättä. Lähdettiin sitten muijan kansaa laivalla Saksaan, jotta olisi edes jollain tavalla päästy vesille, kaveri sanoo.

Säästyneillä bensarahoilla sitten ostettiin avoauto, saa siinä raitista ilmaa siinäkin. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä, sanoo

Pakina on julkaistu Kipparissa 8/2012

Lue myös nämä

X