Tilaa
Jutut

Sjöbergin pakina: Sauna

Kippari-lehti uusii suosittuja Sjöbergin pakinoita menneiltä vuosilta nettisivuillaan.

24.05.2019

TekstiSjöberg

KuvatEero Pöyhönen

Kyllä se vaan niin on, että suomalainen ei näköjään osaa elää ilman saunaa, vaikka ilmasto kuinka lämpiäisi. Hiilidioksidia tuupataan tässä maassa ilmaan perjantai- ja lauantaiehtoisin niin maan perusteellisesti kaikkien saunantorvien täydeltä, että vähemmästäkin luulisi kasvihuoneilmiön voimistuvan.

Mutta siitäpä eivät suomalaiset välitä, eivät sitten niin yhtikäs ollenkaan. Saunaan pitää päästä, oli mikä oli ja missä oli!

Sen vielä Sjöberg ymmärtää, että kylmänä talvi-iltana sauna maistuu hiihtolenkin päälle. Vielä kun päälle vetäisee saunalenkin, niin mikäpä on ollessa. Kuuluu se sauna kai suomalaiseen  kesäiltaankin, vaikka se ei Sjöbergin tajuntaan mene, miksi pitää sen jälkeen jäädä niin kutsutusti munasillaan istuskelemaan suomalaisen itikkaarmeijan ateriaksi.

Ei muuten, mutta tulee jossain määrin onea olo, kun emoitikka pääsee imaisemaan maistiaiset miehen kruununjalokivistä, sanoo nimimerkki Kokemusta on. Eikä se kutittava paukama itse  etuveitikassakaan kovin mukava ole.

Jotain perisuomalaista itsekidutusriittiä on varmasti siinäkin, kun saunomisen päälle on vielä päästävä uimaan. Jotenkin tuntuu kummalliselta, että ensin hikoillaan itsensä punaiseksi ja sen jälkeen sukelletaan niin, että jos eivät varpaat aivan siniseksi mene niin valkeiksi ainakin.

Niin paljon ei nimittäin se kasvihuoneilmiö vielä ole ilmastoa lämmittänyt, että suomalaisessa merivedessä enempää kuin järvivedessäkään toistaiseksi tarkenisi kukaan mielikseen olla. Toisinhan sitä väitetään, mutta totuus on toinen. Vaan eihän siinä mitään, jokainen saa tulla uskossaan onnelliseksi, vaikkapa uimalla. Juovathan sitä jotkut maitoakin.

Saunahullua kansaa

Jotta saunahullua kansaahan me suomalaiset olemme, ei sille voi mitään. Siitä osoituksena ovat ne sadat tuhannet saunat, joita löytyy lähes jokaisesta niemestä ja notkelmasta kautta armaan syntymämaan.

Eikä vain niemistä, vaan myös lahtien, salmien ja saarten rannoilta. Jollakin tapaa syvemmän hulluuden rajan ylittää kuitenkin suomalaisen venekansan hinku saada sauna myös paattiin.

Jos alla olisi jokin 30-metrinen tai vielä suurempi alus, asian voisi vielä ymmärtää, mutta kun saunaa tupataan jo 30-jalkaisiinkin paatteihin.

Vielä omituisemmalta juttu tuntuu, kun jokainen matkaveneilijä tietää, että meikäläisen vierassataman varustukseen kuuluu aina sauna. Löytyypä sellainen jokaisen veneseuran vähänkään suuremmasta saarisatamastakin. Järvi-Suomessa erilaisten yhteisöjen saunoja on vapaasti ja yleisesti käytettävissä ja saunapuutkin usein ovat valmiiksi pilkottuina seinustalla.

Mielenkiintoisimmasta päästä lienee muuan Saimaalla risteilevä vanha hinaaja, jonka takakannelle on nostettu ihan ehta hirsisauna sellaisenaan. On nimittäin ensimmäistä kertaa nähtynä melkoinen ilmestys.

Vakaa tuntuu olevan usko saunaan myös maamme virallisella taholla. Löysipä Sjöberg nimittäin tämän aviisin toimituksessa poiketessaan sinne saapuneen oikein virallisen tiedotteen  kaupallisesta, uivasta saunasta.

Olivat Kotkan pojat oikein ammattikorkeakoulussa muotoilleet kahden ponttonin varaan rakennetun saunan ja saaneet hankkeeseen houkuteltua mukaan niin yrittäjän kuin TEKES:kin. Kaiken kukkuraksi häkkyrä oli palkittu Kymi Businessidea -kilpailussa.

Kelluva sauna oli oikein jonkun oppilaan opinnäyte Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa. Sinne on vielä perustettu muotoilun ja viestinnän tutkimus- ja kehityskeskus, joka on erikoistunut  mm. veneiden suunnitteluun.

Voi hyvät hyssyrät sentään! Ei tuohon oikein paremmin voi sanoa.

Venealallakin yritelty

Onpahan sitä kyllä venealalla nähty mitä ihmeellisintä yritystä, yrittäjää ja liikeideaa tietysti tähänkin mennessä. Joku saattaa muistaa vielä paatin nimeltä Oculus. Se oli sellainen, jossa kuski ajeli venettä puolipallon muotoisen kuvun alta. Muilta muodoiltaan paatti muistutti lähinnä kylpyammetta.

Tietävät tahot kertovat, että yksi Oculus olisi aikanaan myyty amerikkalaiselle näyttelijä Dean Martinille, mutta jäänyt sitten toimittamatta perille.

No, Oculus oli sentään omaperäinen idea, mitä tuo saunaprojekti ei kyllä ole. Samanlaisia, erilaisten alustojen päälle rakennettuja hökötyksiä on nähty maailman sivu etenkin järvialueilla. Merellekin joku on niitä yrittänyt tuoda, mutta ilmeisesti tullut järkiinsä ja joko upottanut tai polttanut keksintönsä.

Sinänsä ajatus kaveriporukasta ajelemassa moisella laitteella pitkin sinisiä Saimaan aaltoja ei aluksi tunnu hullummalta. Vaan kun on nähnyt, mihin se johtaa, niin johan vain tulee toisiin  aatoksiin.

Ensinnäkin, noilla uivilla saunoilla ei ole kertaakaan eikä ketään nähty selvin päin, ei ainakaan Sjöberg ole nähnyt. Eipä siinä selvin päin mitään hauskaa olisikaan, niin kuin ei ole tietysti paljon muissakaan touhuissa, mutta se ei vain oikein sovi yhteen tämän maamme ahdasmielisen lainsäädännön kanssa tuo viinan kanssa lotraaminen. Laki kun ei ymmärrä, että ajaminen ilman viinaa on köröttelyä, vesilläkin.

Toisekseen, sitten se saakelin lossi pitää kuitenkin aina ankkuroida johonkin rantaan, jonne sitten pitää päästä huteria lankonkeja pitkin joko naisiin, lavatansseihin tai kuselle. Eikö se kannattaisi saunoa ihan tavallisessa rantasaunassa ja tilata maalaistaksi pihaan odottamaan?

Siinä saisi sitten oksennelle pitkin maita ja mantuja, jolloin vatsahappojen ja oluen kyllästämät makkaranpalat ravitsisivat metsäkasvustoa, eivätkä olisi ahvenien ja haukien riesana.

Kolmannekseen, nuo kantti-kertaa-kantti -muotoiset häkkyrät eivät todellakaan ole mitään rantojen kaunistuksia, niissä remuavien ihmisten kanssa tai ilman. Kyllä ainakin Sjöbergin silmään maistuu paljon paremmin se punainen, harjakattoinen sauna rantakoivujen keskellä.

Mistä vielä tuli mieleen, että mahtavat ne ulkomaan elävien selät olla mahtavan likaisia, kun niitä ei viikoittain tai jopa päivittäin hinkata harjalla tai muulla raspilla saunomisen päätteeksi. Vaikka sinänsä ei kai suomalaisillakaan ole niinkään väliä sillä, miten usein se selkä pestään. Kunhan vaan harja on niin karkea, että uhri ähkii kivusta.

Jotta saunomisiin, sanoo

Pakina on julkaistu Kipparissa 2/2008

 

 

Lue myös nämä

X