Tilaa
Testit

Testissä 7-tuumaiset yhdistelmälaitteet – Jutussa neljä videota!

Digitalisoituminen näkyy myös veneilyssä. Karttakortin ja paikantimen yhdistelmät ovat syrjäyttäneet paperikartat, perinteiset kompassit ja karttaplotterin. Testasimme uudet edulliset 7-tuumaiset yhdistelmämallit.

03.06.2020

TekstiJari Rannisto

KuvatAnton Reenpää

Veneilyssä on siirrytty yhdistelmälaitteiden aikaan. Kipparin vertailussa oli mukana kuusi laitetta:

Furuno GP-1871F, Garmin Echomap UHD 72 SV, Humminbird, Helix 7 Mega Di 3 gen, Lowrance Elite Ti2 7, Lowrance Hook Reveal 7 TS, Raymarine Element 7 HV

Lue testin tulokset Kipparista 6/2020

Yhdistelmälaitteet pitävät sisällään paljon erilaisia ominaisuuksia:

Asennusvaihtoehdot

Yleisimmät asennusvaihtoehdot ovat joko laitteiden omien jalustojen käyttö tai kiinteä upotusasennus. Osassa malleista on pikajalustoja, joista varsinainen näyttöosa irtoaa helpommin. Liittimet pitää kuitenkin vielä tämän jälkeen irrottaa laitteesta.

Garminin testilaitteessa on poikkeava ratkaisu, jossa näyttöosa kiinnittyy pikalukituksella telakkaan. Näyttö saadaan mukaan muutamassa sekunnissa liittimiä irrottamatta.

Kiinteässä asennuksessa laite jää paikoilleen veneeseen. Kaikissa laitteissa ei kuitenkaan ole pinta-asennus mahdollisuutta. Kolmas vaihtoehto on käyttää esimerkiksi RAM-pallokiinnikettä, jolloin näyttöä ei tarvitse irrottaa haarukastaan. Liittimet on tässäkin ratkaisussa irrotettava.

Kartan piirrolla lisää tarkkuutta

Kartanpiirto-ominaisuudesta on tullut lähes vakiovaruste. Koska kartan piirtäminen vaatii myös syvyystiedon, se ei ole mahdollista muissa kuin yhdistelmälaitteissa.

Syvyyskarttojen luotettavuus veneväylien ulkopuolella on rajallinen. Luotauslinjat ovat sen verran harvat, että niiden väliin voi jäädä matalampia alueita. Kalastajat ovat kartan piirron ahkerimpia käyttäjiä, mutta toistuvasti samoilla matalilla alueilla liikkuvalle veneilijälle piirto ominaisuus on mukava lisä.

Suomessa vuorovedet eivät pääse vaikuttamaan veden korkeuteen, mutta vähäsateiset kesät sisävesillä tai voimakkaat maatuulet merellä voivat painaa vedenpinnan niin alas että tarkempi lisätieto on tarpeen. Syvyystietojen järjestelmällinen kerääminen rannikkoalueeltamme ja niiden jakaminen ovat kiellettyjä. Oman mökkirannan tai kotilahden voi kartoittaa ilman lupaakin.

Näppäimet vai/ja kosketusnäyttö

Kosketusnäytöt ovat tulleet myös vene-elektroniikkaan jäädäkseen. Näyttöjä on useampaa perustyyppiä. Näppäimillä toimivat laitteet ovat yleisin vaihtoehto edullisissa laitteissa. Hieman kalliimmissa sarjoissa käytetään usein kosketusnäyttöjä. Hybridinäyttöjä eli molemmilla tekniikoilla toteutettuja laitteita on yleensä korkeamman hinnan takia lippulaivasarjoissa.

Hinnan lisäksi näyttötyypin valintaan vaikuttavat käyttötavat ja mieltymykset. Älypuhelinten ja sormitietokoneiden myötä käyttäjät ovat tottuneet kosketusnäyttöihin ja ne tuntuvat helpoilta käytettäviltä. Monissa toiminnoissa kosketusnäyttö on myös nopeampi ja helpompi käytettävä. Erityisesti tämä tulee esille syötettäessä koordinaatteja tai nimettäessä pisteitä.

Nopeasti aallokossa liikkuvassa moottoriveneessä kyyti voi olla sen verran kuoppaista, että vanha tekniikka tuottaa vähemmän virheitä. Tämä on yksi syy hybridinäyttöjen käyttöön.

Karttakortit tarpeen mukaan

Karttakorteista on saatavina erilaisia alueita kattavia versioita. Ennen hankintaa valmistajan verkkosivuilta voi tarkastaa vesistöt, joiden syvyystiedot on tallennettu kortille.

Vanhempaa tai käytettyä korttia käytettäessä on huomattava, että uudemmissa versioissa on kattavammin vesistöjä ja mahdollisia virheitä on korjattu. Laajemman alueen karttakortin hankinnasta ei ole haittaa. Hinta tosin on korkeampi. Navionics, Cmap ja Garmin BlueChart ovat suurimmat karttakorttimerkit.

Uuden sukupolven korteissa on hyödyllisiä lisäominaisuuksia. Pelkän karttatiedon lisäksi näytöltä voi tarkastella satelliittikuvaa ranta-alueista, saarista tai satamista. Esimerkiksi Navionics Gold sarjan korttien kanssa syvyyskarttojen esitystapa voidaan muuttaa havainnollisempaan suuntaan. Automaattireititys onnistuu vain osalla uusimmista karttakorteista.

Sosiaalisista kartoista lisätietoa

Kalastajat ovat vesilläliikkujien ryhmä, jotka hyödyntävät yhdistelmälaitteitaan jatkuvasti. Nykytekniikalla kalavesien syvyystiedon jatkuva kartuttaminen pyörii laitteissa haluttaessa taustalla niin, että sitä ei edes huomaa. Ajan mittaa ahkera vesillä liikkuja kartoittaa laajankin alueen tarkasti. Uusille vesille siirryttäessä näistä tiedoista ei ole kuitenkaan hyötyä.

Yksi keino yrittää hankkia tarkempaa tietoa on tarkistaa löytyisikö niitä sosiaalisista karttapalveluista. Näistä kattavin on tuoreempien Lowrance-laitteiden kanssa yhteensopiva C-Map Genesis .Palvelusta voi rekisteröitymisen jälkeen ladata muistikortille haluamansa alueet omaan käyttöönsä.

Pisteen tallennus kaikukuvasta

Yhdistelmälaitteen plotterin ei tarvitse olla näytössä, jotta reittipiste voidaan tallentaa muistiin. Jos kaikukuvassa on esimerkiksi kivi, kursori voidaan kuljettaa kohteen päälle ja tallentaa sijainti muistiin, vaikka vene olisikin jo ehtinyt kulkea reilusti eteenpäin.

Perinteistä kaikukuvaa käyttökelpoisempi tämä ominaisuus on viistoluotaimessa. Siinä kursori voidaan kuljettaa kauempanakin veneen sivulla olevan kohteen päälle ja tallentaa kursorin sijaintia vastaavat koordinaatit. Tällä tavalla voidaan merkitä vaarallisia kiviä, tukkeja tai luotaimeen osuneita mielenkiintoisia kohteita kuten hylkyjä ajamatta itse kohteen yli.

Humminbird Helixissä pisteen tallennuksen yhteydessä tallentuu myös laitteen näkymä. Tämä voi helpottaa osaltaan muistamaan reittipisteen tallennuksen syyn.

Lue myös nämä

X