Tilaa
Testit

Testissä akkukäyttöiset lämpöliivit – Tekniikalla kylmyys kuriin

Elektroniset lämpövaatteet antavat keholle nopeasti lisälämpöä. Ladattavat lämpöliivit auttoivat vesillä ja retkillä kylmää vastaan, mutta niissä oli merkittäviä eroja.

29.12.2021

Tekstijussi evinsalo

Kuvatmarkus pentikäinen lämpömittaukset ilkka herttua

  • ALASKA POWER
  • NEVERCOLD LADY ASPEN
  • NEVERCOLD NORVIK
  • RETKI

Akkukäyttöisten lämpöliivien vertailuun otettiin neljä mallia kolmelta eri valmistajalta: edullisen hintaluokan kiinalaisvalmisteinen Retki ja reilun sadan euron arvoiset Alaska Power, suomalaiset Nevercoldin Norvik ja Lady Aspen. Viimeksi mainittu on nimestä huolimatta unisex-malli, kuten muutkin testiliivit.

Toimitusvaikeuksien takia kalliimman hintaluokan Härkilän lämpöliivi ei ehtinyt testiin.

Vertailun taustaselvityksessä huomasimme, että osa merkkivalmistajista, esimerkiksi kotimainen Ursuit, on luopunut lämpöliivien valmistuksesta. Vastapainona edullisten markettimallien määrä on lisääntynyt.

Erilaisia virtalähteitä

Lämpöliivin tehtävänä on lämmittää käyttäjäänsä vaihtelevissa olosuhteissa. Liivin hankinnassa pitäisi kiinnittää huomiota erityisesti sen istuvuuteen, akun kestoon, lämpöelementtien määrään, niiden sijoitteluun sekä lämmitystehoon.

Puimme lämpöliivit ohjeiden mukaan lyhyt- tai pitkähihaisen aluspaidan päälle. Päällimmäiseksi puimme kuori- tai talvitakin, jolloin kylmä ei päässyt viilentämään kehoa tai akkua.

Testiliivien valmistajien ilmoittama lämmityselementtien lämpötila vaihtelee paljon noin 35–55 celsiusasteen välillä.

Kokeilimme lämpöliivejä myös muissa olosuhteissa, esimerkiksi telttayöpymisessä pakkasyönä ja muussa ulkoilussa. Liiveille tehtiin lämpötilamittaukset huonelämpötilassa korkeimmalla lämpöasetuksella ja selvitettiin kuinka kauan liivit jaksavat ylläpitää lämpöä. Flir-lämpökameralla mitattiin minuutin lämpenemisen jälkeen maksimilämpö etu- ja takapuolelta sekä varmistettiin lämmityselementtien sijainti ja arvioitiin niiden lämmöntuottoa ja lämpöhukkaa.

Lue testin tulokset Kipparista 12/2021.

Lue myös nämä

X