Tilaa
Testit

Testissä AMT 165 R ja AMT 165 Rf – Rungon verran erilaiset

Lujitemuoviveneillä on omat ehdottomat kannattajansa, toiset taas vannovat vankasti alumiiniveneen nimeen. Mutta entäpä sitten, kun sisäosiltaan täysin samanlaisen veneen voi valita joko lujitemuovisella tai alumiinisella rungolla?

15.05.2024

Tekstivesa leppä timo sarkkinen

Kuvatmarkus pentikäinen

Kenelle: Mökkiläisille, huviveneilijöille ja kalastajille, kun kiikarissa on kohtuuhintainen paketti suojaisille vesille ja pienelle porukalle.

Ottaisitko tämän veneen lujitemuovirunkoisena vai alumiinirunkoisena? Myyjän kysymys saattaa yllättää, ellei asia­kas tunne AMT:n politiikkaa suosikkimallien suhteen. Kontiolahtelainen valmistaja on jo vuodesta 2017 alkaen tehnyt sekä kokonaan lujitemuovisia että rungoltaan alumiinisia malleja.

Vastaavaa valinnan mahdollisuutta ei mikään muu merkki tarjoa. Ei AMT:kään toki kaikkia mallejaan alumiinirunkoisena valmista, mutta niistä on kuitenkin oma viiden veneen F-mallistonsa.

Kaikki ”äffäläiset” saavat runkonsa toiselta puolelta Suomea, Tuusulan Kellokoskella toimivalta Fasterilta. Kotimaiset valtamerkit eivät siis laske toisiaan kilpailijoikseen, vaan tekevät tiivistä yhteistyötä.

Nyt testatun AMT 165 Rf -mallin runko on pohjaltaan sama kuin Faster 495:ssä (Kippari 2/2023), kylkipelleissä on kuitenkin eroja. Kokonaan lujitemuovisen AMT 165 R:n runko on luonnollisesti AMT:n omaa tuotantoa.

AMT 165 R.

AMT 165 R.

Neljän tonnin hintaero

Ostajan ensikysymys myyjälle on helppo arvata. Ketäpä ei kiinnostaisi, mitä vain rungoltaan toisistaan eroavat venemallit maksavat.

Kotimaisella alumiinityöllä ja kalliimmalla materiaalilla on tunnetusti hintansa, ja se näkyy tässäkin tapauksessa. F-sarjan AMT 165:n pakettihinnat ovat nelisen tonnia kalliimpia kokonaan lujitemuovisiin verrattuna. Kun puhutaan moottoreineen alle 30 000 euron veneistä, hintaeroja voi pitää varsin tuntuvina.

Lue testi Kipparista 5/2024

AMT 165 R + AMT 165 Rf

Pituus: 4,90 m, leveys: 2,08 m, paino ilman moottoria: R / 450 kg, Rf / 470 kg

Valmistusmateriaali: R / lujitemuovi Rf /  alumiini+ lujitemuovi

Henkilöluku: 5, CE-luokka: C

Tehosuositus: 50–70 hv, testimoottori: R / Yamaha F60 FETL Rf / Yamaha F70 AETL, polttoainesäiliö: 60 l

Vakiovarusteet: mm. Garmin Echomap 92 -monitoiminäyttö, laitakaiteet, uimaportaat, Soft deck -turkkipinnoite, takapenkin pehmusteet, säilytystilojen integroidut Abloy-lukot, automaattinen pilssipumppu, 12 V pistoke

Lisävarusteet: mm. keulan aurinko/kalastustaso, kölirauta (165 R), pöytä, istuinpehmusteet keulapenkeille, pulpetin suojahuppu, keulamoottoriteline

Valmistaja: AMT-Veneet Oy, valmistuspaikka: Kontiolahti

Hinta: AMT 165 R + Yamaha F60, pakettihinta 24 125 €. AMT 165 Rf + Yamaha F70, pakettihinta 29 990 €

Lue myös nämä

X