Tilaa
Testit

Testissä hylsysarjat – Keväthuolto satasen hylsysarjalla

Otimme vertailuun joukon noin sadan euron työkalusarjoja ja selvitimme niiden sopivuutta paitsi veneiden huoltotöihin myös muihin askareisiin.

22.04.2022

TekstiHeikki Parviainen

Kuvatmarkus pentikäinen anton reenpää

Hylsysarjat 70–140 €

  • Bahco
  • Biltema 10-120
  • Biltema 71-097
  • Clas Ohlson
  • Crescent
  • Ironside
  • Makita
  • MTX
  • Tomber
  • Wisent

Kohta on taas aika, kun aurinko sulattaa lumet veneiden päältä ja päästään kevätkunnostustöihin. Usein myös veneen tekniikka kaipaa huoltoa, ja sitä varten on oltava sopivia käsityökaluja.

Tätä ajatellen otimme vertailuun viisi erilaista työkalusarjaa, joita kuitenkin yhdistää 99,90 euron hinta. Se tuntuu olevan hylsysarjoissa varsin yleinen. Verrokiksi niille otimme kaksi hieman kalliimpaa ja kolme hieman halvempaa sarjaa, jotta nähtäisiin, onko hinnalla suora yhteys sarjan käyttökelpoisuuteen tai laatuun.

Koska sarjojen kokoonpanot ovat erilaisia, on selvää, että ne ovat omimmillaan hieman erilaisissa töissä. Teimme kuitenkin kaikille samanlaiset testit, ja kaikissa on yhtenevät arvosteluperusteet. Testeillä halusimme lähinnä selvittää, onko mukana aivan luokattomia sarjoja, joita ei missään nimessä voi suositella hankittavaksi.

Teimme työkaluille myös lujuuskokeita. Niissä räikkävääntimiä ja kiintolenkkejä väännettiin vetokoneen avulla normaaliin pultin avaussuuntaan, kunnes ne hajosivat. Maksimivoimasta ja voiman etäisyydestä saatiin laskettua se vääntömomentti, jolla työkalut pettivät.

Vertailumme työkalusarjojen takuut vaihtelivat nollasta aina elinikäiseen takuuseen saakka.

Sen sijaan että ostaa automaattisesti testivoittajan, kannattaa verrata työkalusarjan sisältöä omaan tarpeeseensa.

Vertailussa on mukana työkalusarjoja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Crescentin sarjassa (vas.) on pihtejä ja ruuvimeisseleitä, jotka ovat käteviä kodin askareissa. Biltemassa (oik.) huomio kiinnittyy konekorjauksissa tarvittavaan runsaaseen hylsyjen määrään. Niitä on sekä millimetrijaolla että tuumajaolla. Lisäksi on pitkiä hylsyjä, E-torx-hylsyjä ja jopa mustia konehylsyjä.

Näin testasimme

Lujuustesteissä kiintolenkkien lenkkipäiden ja räikkävääntimien kestävyys laitettiin koetukselle kääntämällä niitä vetotestipenkissä, kunnes ne antoivat periksi. Mukana olivat 13, 14 ja 15 millimetrin lenkkiavaimet sekä suurimmat räikkävääntimet.

Korroosionkestävyystestissä työkalusarjojen hylsyt altistettiin 96 tunnin ajaksi viiden prosentin natriumkloridisumulle. Hylsyt oli leikattu kahtia, jota saimme testattua paitsi mahdollisen pinnoitteen, myös varsinaisen perusmetallin alttiutta ruostumiselle. Kummankin ruostuneisuus arvioitiin erikseen, ja molemmista arvioitiin sekä ruostuneen pinnan laajuus että ruostekerroksen paksuus.

Laatuvaikutelmaa arvioitiin räikkävääntimien hammasluvulla, salkkujen lujuudella pakkasessa, kiintoavaimien mitoituksen tarkkuudella sekä tutkimalla, miten hyvin sarjan eri työkalut sopivat toisiinsa ja miten hyvin työkalut pysyivät salkuissaan paikalla. Myös salkkujen saranat ja salvat sekä työkalujen sopivuus käteen vaikuttivat arvosanaan. Myös räikkävääntimien suunnanvaihtimen ja lukituksen toiminta oli arvostelukohteena.

Työkalujen kattavuutta tarkasteltiin paitsi työkalujen absoluuttisella määrällä myös niiden soveltuvuudella erilaisiin töihin kotona, autotallissa ja veneen kevätkunnostuksessa. Toisin sanoen yhdet pihdit ja yksi ruuvauskärki eivät olleet arviossa saman arvoisia, vaikka niitä lukumääräisesti yhtä paljon onkin.

Lue vertailun tulokset Kipparista 4/2022 

Lue myös nämä

X