Tilaa
Testit

Testissä pelastusliivit 275 N: Ison veden pelastajat – Katso videolta miten pelastusliivit kääntävät käyttäjänsä vedessä hätätilanteessa

Harrastuskäyttöön tarkoitettujen pelastusliivien vaativimmassa CE-luokassa vaaditaan vähintään 275 Newtonin nostetta. Vertailimme neljä liiviä avomeriveneilyn järeimmästä luokasta.  

08.02.2021

Tekstipasi nuutinen testiavustus Michael Blomqvist/Meriturva, Marko Lysmä, Timo Sarkkinen, Vivi Staffans

Kuvatmarkus pentikäinen

  • Baltic Legend 275 N SLA Harness
  • Marinepool Aero Pro 300 N
  • Secumar Scout 275 N 3D
  • Secumar Survival 275 N Harness

Selkeä leijonanosa veneilijöistä on jo kauan ymmärtänyt, että pelastusliivit ovat enemmän, kuin vain lakipykälän täyttämiseksi mukaan otettava muodollisuus.

Viisaus näkyy onnettomuustilastoissa. Valtaosa vesiliikenteeseen laskettavista hukkumisista tapahtuu pienillä soutu- ja perämoottoriveneillä, lähellä rantoja, ilman liivejä ja alkoholin vaikutuksen alaisena. Onnettomuudet voisi melkein kirjata mökkeilyyn tai rantajuhlimiseen kuuluviksi, niin vähän niillä on aidon veneilyn kanssa tekemistä.

Mitä enemmän aktiivinen veneilijä viettää aikaa pelastusliiveihinsä pukeutuneena, sitä tärkeämpää on niiden miellyttävyys. Tämän ovat liivivalmistajat huomanneet. Markkinoille on viime vuosina tuotu erilaisia ergonomisesti muotoiltuja liivejä, eikä niiden kohonnut hintataso ole ollut este käytettävyyteen panostaville asiakkaille. Samalla liivien nostemääristä on tullut markkinointikeino, johon liittyy väärinkäsityksen vaara.

Pelastusliivien viralliset vaatimukset muuttuvat kohdissa 150N ja 275N, eivät siinä välillä. Siten CE-standardi ei edellytä 180N tai 220N -liiviltä yhtään enempää kuin 150N:ltakaan.

Liivi voi toki ylittää vaatimuksia ja sen voi mainoksissa kertoa, mutta mikään virallinen taho tai testi ei noita ylityksiä mittaa eikä kirjaa. Virallisesti standardi joko täyttyy tai ei, siinä kaikki: se ei aseta liivejä paremmuusjärjestykseen.

Järeimmän luokan 275N -liivit on direktiivin mukaan tarkoitettu avomerelle tai erittäin huonoon säähän rannikkovesille. Aikaraja tajuttoman ihmisen kääntämiselle selkäasentoon on viisi sekuntia kuten alemmankin nosteen liiveissä, mutta oleellinen ero on tämä: 275N -liivien tulee selviytyä tehtävästä myös silloin, kun käyttäjä on pukeutunut paksuun, ilmaa sitovaan vaatetukseen.

Siis silloin, kun heinähelteiden sijaan ollaan kevätkutuista kalaa hakemassa tai ylitetään suuria merenselkiä pitkillä veneretkillä.

Näistä pelastusliiveistä kokosimme otoksen vertailuun, jonka suoritimme Meriturvan koulutustiloissa Lohjalla. Siellä saamme parhaat olosuhteet turvalliseen ja standardeja vaativampaan testiin harjoitusaltaassa, johon voidaan ohjata keinotekoista aallokkoa, tuulta ja sadetta. Lisäksi tukenamme on Meriturvan ammattikouluttajien kokemus, tieto ja taito.

Järeää tavaraa

Raskaan sarjan pelastusliivit ovat sitä myös kirjaimellisesti. Testin liivien painot olivat 1,3–1,9 kilon välillä. Se on jopa kaksi kertaa enemmän kuin tavanomaisissa 150N -liiveissä. Käsi tuntee eron lähes dramaattisesti, mutta yllättäen asia lakkaa vaivaamasta, kun liivin pukee ylleen. Kokeilimme liivien istuvuutta sekä kevyen tuulitakin että tukevan kuoripuvun päällä, ja etenkään jälkimmäisessä tapauksessa paino ei noussut testaajien kommenteissa esiin.

Vaikein rasti kunnialla

Testihenkilöt pudottautuivat noin metrin korkeudelta veteen kasvoilleen täydessä kuoripuvussa. Tämä on pahimman tapauksen mallinnusta: takaa päähän tullut isku heittää henkilön tajuttomana yli laidan. Samalla tilanne on liiveille kaikkein haastavin. Niiden pitäisi voittaa lähes vääjäämättä kuoriasun selkään muodostuva ”vastakelluke” kääntääkseen uhrin hengitystiet pois vedestä.

Hyvässä kellumisasennossa suu, nenä ja korvat pysyvät korkealla vedestä ja vartalo puoli-istunnassa. Liian pysty vartalo joutuu aallokossa poijumaiseen pumppaukseen, mikä lisää kasvoille lyöviä roiskeita ja voi vauhtia saadessaan johtaa jopa ajoittaiseen uppoamiseen.

Lue testin tulokset kokonaisuudessaan Kipparista 2/2021.

Arvosteluperusteet

Käyttö veneessä kattaa liivin miellyttävyyden, istuvuuden ja säädettävyyden eri vaatetuksilla sekä liikkumisen helppouden. Herkästi rikkoutuvat tai takertumisia aiheuttavat yksityiskohdat ovat miinusta.

Nosto ja kääntö arvioitiin suorituksen nopeutena ja voimakkuutena, siis toimintavarmuutena. Testissä suoritettiin kaatuminen veteen noin metrin korkeudesta kasvot edellä. Testaajat olivat normaalikokoisia mieshenkilöitä.

Kelluttavuudessa arvioitiin asento selällään, sitten testaaja käytti liivin varusteita annettujen ohjeiden mukaan, kokosi HELP-asennon sekä ui ja kiipesi maihin tikkaita pitkin.

Varustus huomioi sekä standardin ylittävien varusteiden olemassaolon että niiden käytettävyyden, sekä osien ja materiaalien yleisen laatutason.

Pakkaus ja huolto koostuu työn nopeudesta sekä patruunan tarkastuksen ja vaihdon helppoudesta. Miinusta tulee suojaamattomasta patruunasta sekä niin vaikeasta pakkaamisesta, että syntyy riski kellukkeen vahingoittumisesta tai huonosta uudelleen täyttymisestä.

Painotuskertoimilla on korostettu tekijöitä, joilla on merkitystä vaaratilanteen torjumiselle ennakolta sekä toimivuudelle sen aikana.


Loppuarvostelu pelastusliivit 275 N

BALTIC LEGEND 275N SLA HARNESS

TESTIVOITTAJA

Hinta: 319 €

Maahantuoja: Duell

Baltic Lifejackets Ruotsi

Luokka: 275 N  Noste: 275 N, mekanismi: United Moulder Pro-sensori, paino: 1,6 kg, takuu: 5 v., patruuna: 60 gr

Ongelmaton kokonaisuus. Koko ja paino tuntuvat päällä, mutta hartiaosan väljyys antaa mukavuutta ja liikkuvuutta. Kellukkeet pysyvät hyvin kiinni rinnassa ja niska nostaa pään hyvin ylös vedestä.

  • Testivoittaja on toiminnallisesti monipuolinen ja mukava päällä.

HYVÄÄ

+ Vyötärökiristys

+ Kääntävyys

+ Hupun tuuletus

HUONOA

– Väljähkö kuori

– Laukaisimen suojaus

– Korkea kellumisasento


SECUMAR SURVIVAL 275N HARNESS

Hinta: 390 €

Maahantuoja: Unisafe

Secumar

Luokka: 275 N, noste: 280N, mekanismi: Secumatic 4001S, paino: 1,7 kg, takuu: 2 v., patruuna: 60 gr

Kellumisasento erinomainen, vaikka kaulalla havaittava puristus. Hartiaosan muotoilu hävittää painon tunteen ja sallii hyvän liikkuvuuden. Väljähkö pakattava ja laukaisin hyvin suojattu.

  • Yksityiskohtia täydentämällä nousee mestariluokkaan.

HYVÄÄ

+ Voimakas kääntävyys

+ Kellumisasento

+ Huollettavuus

HUONOA

– Haararemmin kiristys

– Hupun pienuus

– Valon puute


MARINEPOOL AERO PRO 300N

Hinta: 390 €

Maahantuoja: Maritim

Marinepool

Luokka: 275N, noste: 300N, mekanismi: UML Pro, paino: 1,3 kg, takuu: 2 v., patruuna: 60 gr

Isojen liivien kevein, koska valjasosa on hyvin yksinkertainen. Näyttää perusliiviltä, mutta avattuna paljastuu hyvin varustelluksi. Tehokas nosto, vaikka kammioiden täyttöä hidasti niiden kierous tehdaspakkauksen jäljiltä.

  • Perusasiat kunnossa, mutta kehittely jäänyt keskeneräiseksi.

HYVÄÄ

+ Kellukevalot

+ Joustavuus liikkuessa

+ Tehokas noste

HUONOA

– Huono tehdaspakkaus

– Lyhyt selkähihna

– Karu kokonaisuus

 


SECUMAR SCOUT 275N 3D

Hinta: 590 €

Maahantuoja: Unisafe

Secumar

Luokka: 275 N, noste: 290N, mekanismi: Secumatic 4001S, paino: 1,9 kg, takuu: 2v., patruuna: 60 gr

Testin järkälettä oli vaikea saada kiristettyä napakaksi, jolloin iso koko ja eläminen haittasi liikkumista. Vedessä tehokas, vaikka kellukkeiden koko haittasi HELP-asennon tiiveyttä. Ahdas kuori, kellukkeisiin merkitty välttävä pakkausohje.

  • Väkivoimaa isokokoisille.

HYVÄÄ

+ Voimakas noste

+ Kellumisasento

+ Runsas varustelu

HUONOA

– Jäykkä rakenne

– Paino

– Hupun käytettävyys

Lue myös nämä

X