Tilaa
Testit

Testissä XO DFNDR 8 – Kovan käytön veneessä mitoitukset kohdillaan

Ahtaus on useiden veneiden ongelma. XO DFNDR 8:ssa sellainen asia ei edes tule mieleen. Tilaa on yllin kyllin, vaikka veneeseen sijoittaisi kaiken mahdollisen huikean pitkältä lisävarustelistalta.

11.05.2023

TekstiVesa Leppä Testiavustus Timo Sarkkinen

KuvatAnton Reenpää

Kenelle: Joka sään yhteysveneeksi tai päiväretkille ulkosaaristoon. Intohimoiselle kalastajalle myös avomerikäyttöön.


XO DFNDR 8 antaa sopusuhtaisen vaikutelman kelluessaan laiturissa. Se luo myös kuvan kovan kelin veneestä, jonka ulkonäössä ja mallinimessä on militaristisia piirteitä. Veneen mallinimi on tyylitelty sanasta defender. Se viittaa suoraan termiin puolustaja.

Sopusuhtainen ensivaikutelma ei aiheuta pettymystä, kun veneeseen nousee sisään. Venettä ei ole tupattu täyteen erilaista tavaraa ja varusteita, vaan isompikin ihminen liikkuu ja oleilee siellä mukavasti itseään kolhimatta.

Vene uhkuu menohaluja. Siitä kertoo koneistus, joka koeajoveneessämme oli 2 x 200-hevosvoimaiset perämoottorit Mercuryn mustina versioina. Kyytiä oli siis odotettavissa runsain mitoin, vaikka XO onkin kahdeksan metriä pitkä, hieman yli 2,5 metriä leveä ja painoa ilman moottoreita on parisen tuhatta kiloa.

Muita moottorivaihtoehtoja ovat yksi 300-, 350- tai 400-hevosvoimainen Mercury tai kaksi 225-heppaista Mercuryä.

Kaksi 200-hevosvoimaista V6-Mercurya täyttävät moottorikaivon tiukasti.

XO:n ohjaamo hipoo arvosanaa erinomainen.

Veneessä on helppo liikkua, kun väylä uimatasoilta keulaan saakka on esteetön ja matkalla on vain pari porrasta.

Matkustamossa on tilaa kahdeksalle hengelle, joille vene on myös rekisteröity. Kummallekin sivupenkille mahtuu kolme henkeä. Heillä on myös hyvä näkyvyys ulos, koska ikkunat ovat alhaalla.

Video: Kyllähän yli 150 000 euroa hyvällä perusvarustuksella maksavassa veneessä pitää vessa olla, lienevät XO:n suunnittelijat miettineet. He piirsivät sellaisen apukuskin eteen, ikään kuin apparin pulpetin sisään.

Testi on julkaistu Kipparissa 5/2023

XO DFNDR 8

Pituus 8,03 m, leveys 2,53 m, paino (ilman moottoria) 1 986 kg, valmistusmateriaali alumiini, henkilöluku 8, makuupaikat 2 (väliaikaisia),  CE-luokka C, tehosuositus 225-450 hv perämoottori, koeajomoottori 2 x Mercury 200 hv, V6 perämoottori, polttoainesäiliö 385 l, vesisäiliö 48 l, septisäiliö 68 l

Vakiovarusteet mm. trimmitasot, hydrauliohjaus, ohjaamon penkit, tuuilasinpyyhin ohjaajalle, kaksoisakkujärjestelmä, teipattu runko

Lisävarusteet erittäin laaja lisävarustelista alkaen sivuikkunoista ja matkustamon penkeistä, pyydä myyjältä

Valmistaja XO Boats Oy, Helsinki, valmistusmaa Puola

Lisätiedot XO Boats

Hinta alkaen hyvällä perus- ja navigointivarustuksella 156 000 €, koeajovene 179 849 €

Lue myös nämä

X