Tilaa
Testit

Sting 485 S – Junnuliigan kärkeen

Pienen, toimivan ja vieläpä kohtuuhintaisen veneen ei tarvitse olla mikään tylsimys. Sting 485 S on hauska peli.

05.05.2017

TekstiKarel Kakko

KuvatArto Wiikari/Otavamedia ja Seppo Evinsalo

Sting on norjalainen venemerkki, joka on vielä melko harvinainen meidän vesillämme. Veneet ovat läheistä sukua tunnetummalle Nordkappille. Oikeastaan voidaan puhua jopa sisarmerkeistä, sillä veneet valmistetaan samaisella Mirage Boatsin tehtaalla Puolassa, jossa siis myös Nordkappit tuotetaan. Tehdas on suurelta osin norjalaisyhtiön hallinnassa ja omistuksessa. Veneiden välistä yhteyttä lisää ennestään sama tunnettu norjalaissuunnittelija, Espen Thorup, joka on niittänyt mainetta myös usean kotimaisen veneen luojana.

Suurin osa Stingeistä ovat pienempiä ja huokeampia vaihtoehtoja Nordkappeille, joten nämä kaksi merkkiä täydentävät ja tukevat toisiaan markkinoilla.

Stingin mallistoon kuuluu 9 mallia alkaen 4,35 metrin avoveneestä 7 metriä pitkään kajuuttaveneeseen.

Sting 485 -mallia tehdään kahtena muunnoksena, joista tässä testissä esitellään S-malli. Siihen kuuluu hieman edemmäs sijoitettu pulpetti, joka on mahdollistanut erillisen täysleveän takapenkin.

Näyttävä pulpetti antaa isomman ja kalliimman veneen tunnun.

Pulpetin ympärille tehty

Näin pieni vene on aina haastava kalustuksen suhteen. Pieni vene on isompiaan herkempi kuormalle ja myös tilaa on vähemmän käytettäväksi, joten kompromissit ovat tuntuvia.

Koeajetun S-mallin tiloihin kuuluvat kahden istuttava etupenkki, takapenkki ja keskipulpetti. Myös keulassa on istuintuhto.

Pulpetti on veneen mittasuhteisin nähden poikkeuksellisen massiivinen joka suunnassa, ja sen vaatima tila keskeltä venettä on melkoinen.

Tällä kertaa pulpetti itsessään ansaitsee sen verran kiitosta, että sen kutistaminen söisi myös ison osan koko tämän veneen hienoutta. Pulpetin takana istuskellessa tunnelma on kuin numeroa isommassa veneessä ja suoja on keskipulpetiksi tämän kokoluokan veneessä harvinaisen hyvä. Tuleepa isosta pulpetista kylkiäisenä vielä sen sisältä paljastuvat säilytystilat. Ne kompensoivat sitä, että esimerkiksi turkin alla ei ole hyödynnettävää säilytystilaa, joka muutenkin alkaa olla pienemmissä nykyveneissä harvinaista.

Kookas pulpetti hallitsee pientä Stingiä kuin kruunu. Pieniin mittoihin on saatu mahtumaan monia isompien veneiden elementtejä.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 4/2017.

Lue myös nämä

X