Tilaa
Jutut

Veneen pesu on pohjatyötä vahaukselle

Tuliko veneen pesu laiminlyötyä viime syksynä? Nyt on edessä sitkeän, kuivuneen lian putsausjumppaa.

28.02.2018

TekstiJuha Virtanen

KuvatPasi Nuutinen Mikko Rajala

Puoliksi tehty olisi nyt puoliksi valmis, jos vene olisi tullut pestyä kunnolla ennen talvisäilytykseen paketoimista. Viime syksyn hommasta luistaminen on nyt edessä kaksinkertaisena urakkana.

Menneen kesän liat ovat pinttyneet veneen pintaan ja lisänä sotkuisessa sopassa on talven mittaan kertynyt moska.
Kokeneet veneilijät eivät tähän laiskuuden syntiin ole (ehkä) sortuneet ja heille kevätkunnostus on kevyt urakka. Talven pölyjen huuhtelun jälkeen päästään viimeistelemään veneen kyljet kiilteleviksi.

Viime kesän aloitteleva veneilijä ei välttämättä ole tiennyt, että vene olisi kannattanut pestä jo viime syksynä.

Harja ja painepesuri

Veneen peseminen ei ole rakettitiedettä, mutta joitakin perusasioita on hyvä pitää mielessä.

Lasikuitupintojen pesussa painepesuri on tehokas ja nopea, mutta jos telakalla sellaisen käyttöön ei ole mahdollisuutta vesijohdon tai sähkön puuttumisen takia, on paatti pakko pestä perinteisin menetelmin harjan, pesuaineen ja vesiämpärin avulla.

Veneen kylkiin kertyvä levä ja lima irtoaa sitä helpoimmin, mitä nopeammin se päästään putsaamaan. Vanha veneilijän ohje on, että kun näet kannella likaa, putsaa se heti. Talven yli kuivunut moska vaatii jo jynssäämistä.

Pehmeät ja keskikovat harjat ovat parhaita välineitä veneen yleispesuun. Tehokas harja yhdessä reilun vesimäärän kanssa tuottaa yleensä hyvän lopputuloksen.

Painepesuri on hyvä väline ja lujitemuoviveneen pesussa sitä on helppoa ja turvallista käyttää.

Jos lika ei ole päässyt kuivumaan, ei pesuaineita välttämättä edes tarvita. Paras tulos syntyy painepesurilla, josta saa myös kuumaa vettä.

Kuuma vesi ja höyry saattavat irrottaa veneen pinnasta vahan, joten se on vahattava uudelleen.

Pesuaineiden käyttö edellyttää huolellista huuhtomista vedellä. Anna pesuaineen vaikuttaa likaisella pinnalla riittävän kauan ja huuhtele vasta sitten.

Pinttyneen lian poisto voi edellyttää useampaa pesukertaa. Jos syyspesu jäi tekemättä, tarvitaan keväällä tehokkaita aineita.

Venepesuaineet ovat pääasiassa saippualiuoksia, mutta tehokkaammissa aineissa on myös emäksiä ja happoja.

Vesilinjassa jynssättävää

Vaikein pesukohta on veneen vesilinjassa. Sen putsaaminen jää kauden aikana useimmiten tekemättä ja syksyllä vesilinjan seudulla on kellertävän ruskea rantu. Lika palaa syvälle kiinni gelcoatiin ja alkuperäisen värin palauttamisessa tarvitaan kovia aineita ja kovaa työtä.

Joidenkin pesuaineiden ominaisuuksiin kuuluu, että ne jättävät pestyyn pintaan suojakalvon.

Jos pintoja on tarkoitus vielä jälkikäsitellä, kuten vahata, kannattaa valita pesuaine, josta ei jää pintaan kalvoa.

Älä pilaa alumiinia ja puuta

Nämä ohjeet pätevät vain lujitemuoviveneen pesuun. Kaikki pesuaineet eivät sovi esimerkiksi alumiiniveneen pesuun, sillä niissä käytetyt hapot, kuten oksaalihappo, syövyttävät alumiinia. Alumiiniveneen pesuun on koostumukseltaan erilaiset aineensa.

Pidä asia mielessä myös siinä tapauksessa, että pestävä vene on alumiinisen venetrailerin päällä. Siirrä vene pesun ajaksi pois trailerilta pukkien päälle.

Painepesurilla voi tehdä myös vahinkoa. Sitä on käytettävä varoen esimerkiksi puupintojen pesussa. Tiikkikansien ja -kaiteiden pesussa sitä tulisi välttää.

Puupintojen puhdistukseen voi käyttää niille pinnoille tarkoitettuja pesuaineita ja -menetelmiä.

 

Lue myös nämä

X