Vielä muutama vuosi sitten Kipparissa (8/2009) silloinen kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan veneily- ja vesistöjensuojeluryhmän puheenjohtaja Lenita Toivakka rauhoitteli veneilijöitä, ettei tuohon aikaan keskustelua herättänyttä venerekisteriä uudistettu sen takia, että se tulisi myöhemmin palvelemaan verotusta. Hän jopa käytti veneilijöiden pelkäämästä verosta nimitystä kateusvero. Nyt näyttää siltä, että kateusverosta on tulossa sittenkin totta.
Huhtikuussa tiedotusvälineissä levisi uutinen, jonka mukaan rekisteröityjä veneitä on tarkoitus ryhtyä verottamaan ensi vuonna. Verotuksen yksityiskohdissa on kuitenkin vielä paljon epäselvyyksiä. Esimerkiksi Ahvenanmaalla ja mantereella perusteet veneiden rekisteröintiin ovat erilaiset. Valtiovarainministeriö onkin ilmeisesti koittanut etsiä asiaan ratkaisua, sillä veneitä ei voida verottaa eri puolilla Suomea eri perustein.
Ministeriön valmistelemalla vene- ja kevyiden moottoriajoneuvojen verolla hallitus arvioi kerää vänsä 50 miljoonaa euroa.
Veroa kritisoivien laskelmien mukaan tuotto tulee olemaan huomattavasti vähäisempi, kun kaikki veron perinnästä aiheutuvat kulut lasketaan.
KITKERIÄ KOMMENTTEJA
Veneilijöiden parissa suunnitelmat veneiden verotuksesta ovat herättäneet kitkeriä kommentteja. Verotus koetaan epäoikeudenmukaiseksi. Moni on miettinyt koko harrastuksen lopettamista. Venekauppa on käynyt huonosti jo monta vuotta ja myös käytettyjen veneiden kauppa on hiljaista.
Veneilijät maksavat jo nyt vuosittain harrastukseensa liittyviä erilaisia veroja mm. polttoaineissa ja varaosissa, myös erilaisista veneilyyn liittyvistä palveluista valtiolle kertyy tuloja esimerkiksi arvonlisäveroina.
Harrastuksen näivettämisen verotuksen kautta uskotaan heikentävän veneilijöiden talouden lisäksi koko venealaa.
Ala työllistää vuosittain vielä kymmeniä tuhansia ihmisiä esimerkiksi veneiden valmistuksessa, huolloissa ja vierassatamapalveluissa, mutta kyseisten palvelujen kysynnän heikentyessä venealan tulevaisuus Suomessa tulee olemaan uhattuna.