Tilaa
Testit

Vertailussa pienet pulpettiveneet: Alutroll 410 Snapper SC, Buster XSR, Master Pro 430 ja Terhi 400 C. Video – Näin veneet nousivat liukuun kahden hengen peräkuormalla

Markkinoiden pienimpään pulpettiveneluokkaan on tullut viime aikoina monta virkistävää uutuusmallia. Tämänkertainen kattaus todistaa, että nelimetrisistä malleista löytyy paljon puntaroitavaa ja hyvin erilaisia ominaisuuksia.

04.02.2021

Tekstitimo sarkkinen, karel kakko testiavustus ismo virta jouko poutanen

Kuvattomi tähti

Kenelle:

Pienet mökkiveneet soveltuvat suojaisille vesille ja lyhyille matkoille, kun pyöreästi 10 000 euron budjettiin pitää mahtua sekä vene että moottori.

  • Alutroll 410 Snapper SC + Tohatsu MFS20, pakettihinta 11 490 €
  • Buster XSR + Yamaha F20, pakettihinta 9 990 €
  • Master Pro 430 + Mercury F20, pakettihinta 9 700 €
  • Terhi 400 C + Suzuki DF15, pakettihinta 5 990 €


Tämänkertaisen ”luokkakokouksen” kriteerit selkiytyivät pian markkinoiden tarjontaa tutkaillessa. Alumiini ei ole vähentänyt suosiotaan mökkiläisten keskuudessa, ja vastaavasti ABS-muovi on keveytensä ja huokeutensa takia pysynyt houkuttelevana vaihtoehtona rantaan vedettävälle pienelle yleisveneelle.

Mökkirantojen pienveneiden voimanlähde on usein 20-hevosvoimainen tai pienempi perämoottori, koska sellaista ei tarvitse rekisteröidä. Perheenisän papereihin saattaa tulla plussa myös siitä, että laki ei estä alle 15-vuotiasta junioria ajamasta rekisteröintirajojen ulkopuolelle jäävää venettä.

Oli siis hyvät perusteet valita vertailuun veneitä, jotka toimisivat tehosuositusten valossa kaksikymppisillä tai pienemmillä moottoreilla. Nämä jos mitkä olisivat matalan kynnyksen ensiveneitä tai vaikkapa ehdokkaita kesämökin kahvaohjattavan peruspaatin tilalle.

Alutroll ja Buster tilakunkkuina

Trendistä ei ehkä voida puhua, mutta moni valmistaja on viime vuosina kasvattanut pienimpiä pulpettiveneitään leveyssuunnassa ja samalla suoristanut niiden laitoja. Näin saadaan tietenkin lisää tilaa ja usein myös parempi vakavuus.

Neljän vuoden tauon jälkeen Buster-mallistoon palannut XSr on hyvä esimerkki aiheesta. On huiman kuuloista, että vene on vesilinjaltaan edeltäjäänsä 28 senttiä leveämpi. Ja se kyllä näkyy – turkkitilaa riittää ja se on kaikki tasapintaista.

Senttejä on saatu hyötykäyttöön myös yksinkertaisilla laidoilla – kotelorakenteesta on luovuttu ja kellukemateriaali sijoitettu turkin alle sekä penkkien yhteyteen.

Kalastusta harrastava ilahtuu laajoista keula- ja peräpenkeistä. Ei niinkään keskinkertaisten säilytystilojen takia, vaan siksi, että niille uskaltaa nousta seisaaltaan vavan kanssa. Istuimina penkkeihin kaipaisi muutaman sentin lisää korkeutta. Lisävarusteena testiveneessä olleet pehmusteet eivät juuri auta, niin littaniksi ne takapuolten alla painuvat.

Lue myös: Buster XS ja XSr – Pikku-Busterin paluu

Buster XRS

Uunituoreena vertailuun ehtinyt Alutroll 410 Snapper on nelimetriseksi poikkeuksellisen leveä ja tilava pulpettivene. Laidat ovat Busterin tavoin yksinkertaiset, ja huomio kiinnittyy erityisesti siihen, että runko jatkuu leveänä keulakannen tasalle. Pieni sivupulpetti korostaa tanssilattiamaista turkkia.

Keulan heittotaso on kuin luokkaa isommasta veneestä ja kätkee alleen mahtavat säilytystilat. Lisää on peräpenkin alla. Eipä muistu moisia mieleen tässä kokoluokassa.

Alutroll 410 Snapper SC

Pienemmät Terhi ja Master Pro

Venäläinen Master Pro tuli jo 1990-luvulla tunnetuksi karun karskeista käyttöveneistään – tosin silloin pelkkänä Masterina. Uutta tyyliäkin on nähty, mutta 430-malli on ”vanhan liiton” edustaja.

Ulkomitoiltaan se on kotimaisia kirkaskylkisiä kapeampi. Katse kiinnittyy ennen kaikkea turkkitilaan, jota sisälaitoihin hitsatut sivukellukkeet tuntuvasti kaventavat. Liikkumista häiritsee kiinteä keskituhto, hieman myös keulasta kupera turkki. Ei mikään kalavene siis, vaikka keulakansi ja peräkannet ovatkin joukon laajimmat.

Keskituhto on sinänsä ymmärrettävä kaluste veneessä, jonka kantavuus on ainoana joukosta viisi henkeä. Irrotettava tuhto tekisi veneestä kuitenkin monikäyttöisemmän.

Säilytystiloja Masterissa on vain kaksi, keulapenkin avolokero ja peräpenkin lukittava tila. Ehkä niilläkin lyhyiden matkojen mökkiveneessä pärjää.

Master Pro 430

Jo viime vuosikymmenen alkupuolella esitelty Terhi 400 C on kaikilla mittareilla joukon pienokainen. Tilaa on silti riittävästi mökkiajeluihin ja auttavasti kalastukseen.

Keskipenkki on kiinteä mitä ilmeisemmin rakennetta jäykistävänä ratkaisuna. Ainakin kalastajat jäävät silti kaipaamaan irrotettavaa tuhtoa.

Perä- ja keulapenkkien säilytystilat täyttyvät välttämättömistä köysistä, polttoainesäiliöstä ja akusta niin, ettei etenkään isommille varusteille jää tilaa. Se korostaa Terhin luonnetta mökkirantojen veneenä. On kuitenkin mainiota, että suunnittelussa on huomioitu paikkoja pikkutavaroille ja esimerkiksi lepoasennossa oleville airoille.

Terhi 400 C

Tilaajat voivat lukea koko vertailun Kipparin näköislehdestä 2/2021.

Vaihtelevaa suoriutumista

Seuraavassa videossa näkyvät veneiden suoritukset kahden hengen kuormalla. Kun kaksi henkeä istuu peräpenkillä Alutroll vaatii jo aika lailla kikkailua ja painon siirtelyä, että veneen saa nostetuksi liukuun.

Lue myös nämä

X