Tilaa
Testit

Vertailussa sähkövinssit – Vene sähkövetoon traileriluiskalla. Video: Näin vinssit toimivat luiskalla.

Sähkövinssit on suunniteltu lähinnä mönkijöihin, mutta niillä helpottuu myös traileriveneilijän elämä. Testasimme neljä vahvaa sähkövinssiä keskiraskaan veneen nostossa.

10.02.2022

Tekstijari rannisto

Kuvatanton reenpää jari rannisto

  • IRON-X RP 2286
  • RUNVA 4.5X
  • WARN AXON 45-S 12V
  • WARRIOR NINJA 4500

Yksi trailerikuljetuksen ikävimmistä vaiheista on veneen nostaminen kyytiin. Paikasta riippuen nostaja kohtaa monia pikkuvastuksia.

Kuinka hyvin veneen saa trailerille? Jaksaako auto vetää paketin ylös? Listalle kuuluu väistämättä myös veneen vinssaaminen ylös trailerille. Isomman venepaketin kanssa touhutessa saa vähintäänkin hien pintaan. Sähkövinssi tarjoaakin houkuttelevan vaihtoehdon varsinkin silloin, jos asiaa kysyy hengästyneeltä kammen kääntäjältä.

Testin vinssien ilmoitetut vetokyvyt ovat reilun 2 000 kilon luokkaa. Testasimme vinssit veneluiskalla, jonka kaltevuus on noin 10 astetta. Tonnin venepaketti nousi vinsseillä kevyesti ylös trailerille. Tämä ei ollut yllätys, koska vetokyvyn ja veneen massan välinen kerroin oli hieman yli kaksi.

Mittasimme myös vinssien tuottamaa todellista voimaa vinssin ja kuorman väliin asennettavalla anturilla. Tällä tavoin haarukoimme vinssien tuottamaa voimaa. Mittausten perusteella voi varmasti arvioida, että ilmoitetun yli 2 000 kilon vetokyvyn vinssit eivät joudu äärirajoille tonnin venepaketin kanssa. Mittausten perusteella niissä riittäisi voimaa nostaa tällainen paino ilmaan. Vetokyvyn ja veneen massan välinen kerroin 1,5 näyttäisikin olevan riittävä, kunhan ilmoitetut arvot ovat vertailukelpoisia.

Vertailuun valikoitui yli 2 000 kiloon luokiteltuja vinssejä, joiden hintahaarukka oli laaja. Kallein maksaa 843 ja halvin 269 euroa.

Lue vertailun tulokset Kipparista 2/2022.

Lue myös nämä

X