Tilaa
Testit

Viistokaikuluotaimet vertailussa – Katso videolta kuinka viistokaiun kuvaa tulkitaan

Ammattikäytössä olleet kaikuluotaustekniikat ovat siirtyneet vähitellen myös edullisiin ja keskihintaisiin laitesarjoihin. Näin on käynyt esimerkiksi viistoluotaukselle. Halusimme kokeilla, mihin laitteet pystyvät ja valitsimme Kipparin ja Erän yhteisvertailuun neljä viistokaikuluotainta mallistojen edullisemmasta päästä.

10.01.2020

TekstiJari Rannisto

KuvatMarkus Pentikäinen ja Jari Rannisto

Garmin Striker Plus 9sv, Hummingbird Helix 9 Mega SI+ G3N

Lowrance Elite Ti2 9”, Raymarine Element 9 HV


Viistoluotauksen ansiosta vesillä liikkujan käsitys pinnanalaisesta maailmasta on täydentynyt ratkaisevasti.

Harrastajille suunnatun vene-elektroniikan neljä suurta toimijaa Garmin, Humminbird, Lowrance ja Raymarine tarjoavat kaikki hyvin samankaltaiset viistoluotaukseen pystyvät laitteet.

Valitsimme testiin näiltä toimijoilta edullisemman pään sarjoista yhdeksän tuuman näytöillä varustetut laitteet.

Kaikkien mallien anturit ovat niin sanotusti kolmitoimisia (3-in-1), eli niillä voidaan suorittaa perinteistä alaspäin luotausta, viistoluotausta ja korkeataajuista, tarkkaa piirtojälkeä alaspäin tuottavaa luotausta.

Kolme erilaista kuvaa

Perinteisessä luotauksessa anturin pulssi leviää pyöreänä, kartiomaisena keilana pohjaan, josta se palaa takaisin anturille ja paljastaa veden syvyyden ja muut keilaan osuneet kohteet.

Viistoluotauksessa pulssi lähetetään kirjaimellisesti viistoon suoraan veneen sivulle. Pulssi on viuhkamainen ja hyvin kapea. Sen kantama riittää nykyisin matalassakin vedessä kymmeniä metrejä sivulle.

Kapea keila yhdistettynä pulssin korkeaan taajuuteen ja veneen liikkeeseen tuottaa parhaimmillaan valokuvamaisen tarkkaa piirtojälkeä.

Katso video: Näin tulkitset viistokaiun kuvaa

Tarkan syvyyden sijaan luotaajaa kiinnostavat yleensä pohjan muodot, pohjan laatu, kalaparvet tai pohjassa makaavat esineet. Niitä viistoluotain piirtääkin varsin selvästi, ja käyttäjä oppii hyvin nopeasti tulkitsemaan kuvaa.

Kapealla, korkeataajuisella pulssilla alaspäin tehtävä luotaus tuottaa viistoluotauksen kaltaista piirtojälkeä veneen alle jäävästä yleensä noin 60 astetta leveästä alueesta. Kuvasta erottuvat selvästi kohteiden kuten kivien, hylkyjen ja vastaavien korkeus ja muodot.

Parhaiten erilaisia piirtojälkiä voi verrata, kun kuvaruutu jaetaan eri tekniikoiden välillä.

Jutun aarteen etsinnästä viistokaikuluotaimen avulla voit lukea täältä.

Lue testi viistokaikuluotaimista Kipparista 1/2020 

 

 

Lue myös nämä

X