Tilaa
Testit

Käytettyä katsomassa: Yamarin 5940 -02 + Yamaha F115 -02

13.11.2006

Tekstija kuvat mikko rajala ja timo sarkkinen

Paljon tasaista avotilaa, kajuutta oleiluun ja tilapäisyöpymiseen, toimiva läpikäveltävyys: siinäpä lainaus reissaavan veto-uistelijan toivelistalta, joka toteutuu kaikkineen vain harvoissa käytetyissä kalavene-kandidaateissa. Yksi sellainen on Yamarin 5940. Se on 115-hevosvoimaisen nelitahtikoneen kanssa nopea ja miellyttävä reissukaveri, joskaan ei hiljaisin mahdollinen.

Läpikäveltävä keskikajuuttavene oli lähes ennennäkemätön 1990-luvun alussa, kun Kesko Marine toi markkinoille nyt esiteltävän Yamarin 5940-mallin edeltäjän, 560 Big Catchin. Pienen veneen kajuuttaan pääsi oven avauksella keulan avotilasta, eikä sisään tarvinnut enää taiteilla sivukansia pitkin.

Kulku veneeseen ja takaisin maihin muuttui näin turvallisemmaksi, mutta läpikäveltävyyden takia tilajärjestelyksi ei käynyt aiemmista hardtoppareista ja matkaveneistä tuttu malli, jossa V-vuode jäi keulakannen alle. Ennen muuta siksi, että nyt keulakannen paikalle tuli poteromainen avotila.

Ilman makuupaikkoja ei voinut jättää retkeilyynkin ajateltua venettä, joten niistä tehtiin itse koottavat. Kajuutan reunavuoteet kipparin ja apumiehen penkkien takana, ovat laajennettavissa välilevyillä ja patjoilla yhtenäiseksi kahden hengen vuoteeksi. Koska makuutaso tukkii kulkuväylän kajuutan keskeltä, on selvää, että petipaikan purku on välttämätöntä ennen uudelleen liikkeelle lähtöä.

Mitä taas tulee keulan avotilan tarpeeseen, sitä ehkä enemmän aliarvioidaan kuin arvostetaan. Mielipide voi kyllä muuttua, tai ainakin lieventyä, kunhan avotilaa pääsee kokeilemaan kulkuväylänä tai vaikkapa tähystyspaikkana rantautuessa.

Istumapaikkoja 5940:ssa on väljästi neljälle, tiiviisti kuudelle. Kippari ja apumies istuvat penkeillä, joiden selkänoja on käännettävissä alas, ja jotka voidaan yöpymistä varten laskea nippuun jalkatiloihin.

Näiden penkkien takana on pitkittäispenkit 2-4 hengelle. Kaikille penkeille pääsee vaivattomasti, kiitos pitkien astinlautojen.

Tulipa Yamarin retkeilyyn tai kalastukseen, säilytystilat tahtovat kummassakin käytössä täyttyä. Koska perän avotilassa on ainoastaan köysiboksi, varusteille on etsittävä paikat kajuutasta. Lokeroita onkin tyydyttävästi penkkien alla. Lisäksi kummassakin pulpetissa on avolokerot, jotka tosin jäävät harmittavan kauas istualtaan käytettäviksi. Esimerkiksi pelastusliiveille on oiva paikka kajuutan peräkulmissa, pitkittäispenkkien takana.

Yamarinin kajuutan tilajärjestely on kaikessa yksinkertaisuudessaan toimiva.

Lue lisää Kipparista 11/2006

Tekniset tiedot

Pituus 5,81 m
Leveys 2,26 m
Paino 760 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Makuusijoja 2
Polttoainesäiliö 110 l
Tehosuositus 80-115 hv
Moottori Yamaha F 115 AETL (-02)
Myyntihinta 26 500 euroa
Hinta valmistusvuonna 16 630 euroa ilman moottoria v. 2002
Valmistuttaja Kesko Marine, Vantaa

 

Lue myös nämä

X