Tilaa
Uutiset

Havaintoja jo runsaista leväkukinnoista

30.06.2016

TekstiSatu Björn

Kuvat©Riku Lumiaro

Sinilevät ovat runsastuneet Suomen merialueilla. Suomenlahden, pohjoisen varsinaisen Itämeren ja eteläisen Saaristomeren avomerialueilla esiintyy laajoilla alueilla sinilevää, mutta toistaiseksi pääasiassa veteen sekoittuneena. Myös rannikkoalueilla on havaittu sinilevää, Saaristomerellä paikallisesti jopa erittäin runsaasti.

Meriveden lämpötila on avomerialueilla noussut hieman viimeviikkoisesta ja on nyt Pohjanlahdella 10-14 astetta, Ahvenanmerellä 15-16 astetta ja Suomenlahdella 16-17 astetta. Suomenlahden rannikolla veden lämpötila lähestyy paikoin 20 astetta. Tyynellä säällä ja veden lämmetessä voi paikallinen sinileväkukinta kehittyä nopeastikin.

Tänä kesänä sinilevät ovat merialueilla runsastuneet aikaisin muutamaan edelliseen vuoteen verrattuna. Tästä ei vielä voi päätellä loppukesän sinilevätilanteen kehitystä, koska sääolosuhteet vaikuttavat suuresti sinileväkukintojen muodostumiseen. SYKEn merikeskuksen sinileväkukintariskiennusteen mukaan sinilevälauttojen muodostumisriski Suomen merialueilla on tänä vuonna kuitenkin huomattava suuressa osassa Suomenlahtea, Saaristomerellä ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa.

Näin tunnistat sinilevän

Sinilevä näkyy vihertävinä tai kellertävinä hippusina, tikkusina tai hiutaleina vedessä. Erittäin runsaana esiintyessään se muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron. Sinilevä ei jää keppiin roikkumaan kuten isokokoisemmat rihmamaiset levät. Lasiastiassa vettä seisotettaessa sinilevä nousee noin tunnin kuluessa veden pinnalle.

Siitepöly näyttää erehdyttävästi sinilevältä, mutta siitepölyä on vedessä eniten keväällä ja alkukesästä. Jos siitepölyä on vedessä runsaasti, sitä on yleensä myös kuivalla maallakin peittäen esimerkiksi terasseja ja puutarhakalusteita. Sinilevät puolestaan pysyttelevät vedessä tai rantaviivassa ja runsastuvat kesällä vesien lämmettyä eli yleensä vasta keskikesästä eteenpäin. Sinilevän voi kuitenkin varmuudella tunnistaa ainoastaan mikroskooppitutkimuksella, joten veden värjäytymiin tulee aina suhtautua asianmukaisella varovaisuudella.

Levätilannetta voit seurata täältä.

Lue myös nämä

X