Tilaa
Uutiset

11. 12. 2006 Komposiittipullon vaihtohinta hämmästyttää

11.12.2006

TekstiKipparilehti

Veneilijät käyttävät nestekaasun säilytykseen yhä enemmän komposiittipulloa. Mutta miksi sen vaihto täyteen maksaa enemmän kuin teräspullon?

Katkaisu

Soittokierros veneasemille paljasti, että komposiittipullon vaihto tulee aina kalliimmaksi kuin teräksisen. Kuusikiloisen komposiittipullon vaihtohinta oli kovimmillaan 25 euroa, kun se viisikiloisesta teräskaasupullosta samalla asemalla oli 15 euroa.
Vertailtaessa samankokoisia viiden kilon komposiitti- ja teräspulloja, hintaero tasoittui, mutta oli edelleen 3-5 euroa teräspullon eduksi kaikilla veneasemilla. Hinnat vaihtelivat muuten melkoisesti: halvimmillaan viiden kilon komposiittivaihtopullon sai vaihtaa täyteen reilulla 15 eurolla.

Tuotepäällikkö Kai Oey Agalta, mistä syystä tyhjän komposiittipullon vaihto täytettyyn on kalliimpaa kuin teräskaasupullon?
– Komposiittipullon hankintahinta on 3-4 kertaa kalliimpi kuin teräspullon. Koko hankintahintaa ei ole laitettu kuluttajahintaan, koska pullo olisi silloin niin paljon kalliimpi, että sitä olisi vieläkin vaikeampi myydä. Siksi osa pullon hinnasta on kaasussa [eli maksetaan vähän kerrassaan, vaihdettaessa tyhjää pulloa täysinäiseen: toim. huom.].
– Lisäksi, teräspullo katsastetaan viidentoista vuoden välein, komposiittipullo taas kymmenen vuoden välein. Sellainenkin erikoisuus tässä on, että komposiittipullolle on toistaiseksi hyväksytty viidentoista vuoden käyttöikä. Teräspullolle ei tällaista rajoitusta ole olemassa, sitä saa käyttää niin kauan, kun se menee katsastuksesta läpi.

Onko hintoihin luvassa muutoksia ensi vuodeksi?
– Suunnittelemme juuri ensi vuotta, joten siihen en osaa sanoa vielä mitään.

Teksti: Mikko Rajala, Timo Sarkkinen

Lue myös nämä

X