Tilaa
Uutiset

28.6.2007 Veneilyliitto ehdottaa: Polttoaineveroilla septi-imureita?

28.06.2007

TekstiKipparilehti

Veneiden kiristyvän polttoaineverotuksen tuottoja ehdotetaan korvamerkittäväksi septi-imurijärjestelmän kehittämiseen. Ehdotusta on tuonut julkisuuteen Veneilyliiton toiminnanjohtaja Hannu Laine. Hän näkee rahoituksen keskittämisessä oivan mahdollisuuden korjata pahasti repsottava jätehuoltokysymys kuntoon.

Katkaisu

Laine näkee puutteita nykyisessä pyrkimyksessä pakottaa seurojen kotisatamat imurihankintoihin.
– Toisin kuin luullaan, eivät veneseurat ole rikkaita. Niinpä pakon edessä hankitaan halvimmat mahdolliset imurit, joista on jo nähty etteivät ne kestä käyttökunnossa, Laine toteaa.

Laine huomauttaa, että veneilijät ovat tehneet oman osuutensa jo asentaessaan kalliit septilaitteistot veneisiinsä. Polttoaineverotuksen nosto on piiskansivallus veneilijöille, joiden toivoisi saavan jo jotain vastinettakin maksuilleen. Tiedossa on, että imureita on toivottu satamien lisäksi retki- ja ulkoväylien varrelle, jonne on erityisen vaikea osoittaa laitteen hankinnasta vastaavaa tahoa.

Juuri siihen voisi apu löytyä Pidä Saaristo Siistinä ry:n organisaatiosta, jos sille kohdistettaisiin verorahaa. Yhdistyksestä löytyisi myös asiantuntemusta ja kokemusta todella toimivien imurilaitteiden suunnitteluun, Laine arvioi.

Polttoaineverotuksen muutoksen myötä veneissä käytettävän dieselpolttoaineen hinta tulee nousemaan noin 30 senttiä litralta. Asiaa koskeva uusi laki on vasta valmisteilla, ja tarkemmin sen säädöksiä päästään arvioimaan vasta kuluvan veneilykauden lopulla. Tarkoituksena kuitenkin on, että uusi laki astuisi voimaan ensi vuoden alussa tai viimeistään aikaisin keväällä.

Lue myös nämä

X