Tilaa
Uutiset

5.6.2007 Matalasti verotettua moottoripolttoöljyä myydään viimeistä kautta

04.06.2007

TekstiKipparilehti

Moottoripolttoöljyn myynti jatkuu veneasemilla vielä tämän vuoden loppuun asti. Ei kuitenkaan pidempään, sillä EU:n komissio antoi jo maaliskuussa kielteisen päätöksen Suomen hakemukselle moottoripolttoöljyn veroedun jatkamista veneilykäytössä.

Katkaisu

Kielteisen päätöksen myötä valtiovarainministeriö on valmistelemassa lainmuutosta, jossa moottoripolttoöljyn käyttö huviveneissä kielletään. Jatkossa dieselmoottoreilla varustettuihin veneisiin tankataan samaa dieselpolttoainetta kuin autoihinkin.
Tästä seuraa, että veneily dieselmoottoreilla tulee maksamaan enemmän kuin on tähän asti totuttu. Dieselin verotus tulee kaikkine lisukkeineen olemaan 30,5 senttiä litralta enemmän kuin nykyisen moottoripolttoöljyn.
Vielä tämän kauden moottoripolttoöljyä on lupa myydä ja käyttää aivan kuin ennenkin, koska lainmuutoksen valmistuminen vie aikansa. Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että uusittu laki tulisi voimaan viimeistään vuoden 2008 alusta.
Dieselin ja moottoripolttoöljyn erona on vain väri. Jälkimmäinen on viranomaisvalvonnan helpottamiseksi värjätty punaiseksi. Poliisi pystyy ratsiassaan testaamaan, onko esimerkiksi autossa käytetty dieselin sijaan kevyttä polttoöljyä.
Dieselveneilijöitä on askarruttanut, joutuvatko he puhdistamaan perin pohjin polttoainetankkinsa ja -järjestelmänsä nykypolttoaineen värjäämien hävittämiseksi. Työ on paitsi hankala, myös kallis.
Toistaiseksi asiasta ei ole annettu virallisia ohjeita. Finanssisihteeri Petri Manninen valtionvarainministeriöstä kertoo suosituksenaan, että veneiden tankit kannattaa kauden päätteeksi ajaa aivan tyhjiksi, ja jos mahdollista, puhdistaakin ne. Dieseliä on hänen mukaansa viisasta tankata heti kun sitä on saatavilla, jotta moottoripolttoöljyn väri häviäisi käytön myötä polttoainejärjestelmästä mahdollisimman nopeasti.
Laittoman polttoaineen käytöstä huviveneissä on jatkossa luvassa vastaava sanktio kuin mikä on käytössä maantieliikenteessä. Tosin tuskin heti kauden 2008 alkaessa, sillä moottoripolttoöljyn käyttöön suunnitellaan siirtymäaikaa. Mannisen mukaan se ei kuitenkaan tule olemaan kovin pitkä.
Siirtymäajan pituudesta ja muista lainmuutokseen liittyvistä seikoista ministeriö tiedottaa myöhemmin.
Timo Sarkkinen

Lue myös nämä

X