Tilaa
Uutiset

9.1.07 Laminaattilaudalla eroon vuotavista puuveneistä

09.01.2007

TekstiKipparilehti

Pohjalautojen halkeileminen on tuttu ongelma useimmille puuveneen omistajille. Imatralainen teknisten töiden opettaja Saku Särkinen on pohtinut asiaa kolmisen vuotta. Hänen ehdotuksensa ongelman ratkaisuksi on keksintö, jota hän kutsuu laminaattilaudaksi.

Katkaisu

Vaikka veistäjä olisikin käyttänyt mahdollisimman hyvälaatuista puutavaraa veneen rakennusmateriaalina, niin halkeamilta ei aina voi välttyä. Pienimmistä raoista ei tarvitse suurta huolta kantaa. Ne turpoavat yleensä kiinni aika pian vesillelaskun jälkeen. Isommista rakosista vettä sen sijaan tulee veneeseen niin paljon, että uppoamisvaara ei keväällä ole kaukana.
Imatralaisen Saku Särkisen ehdotuksen avulla voidaan ratkaista laudan halkeamiseen liittyvät ongelmat veneenrakennuksessa. Laminaattilautaa voi käyttää myös muussa puurakentamisessa, jossa tarvitaan ohuita lautoja kohteissa, jotka ovat alttiita voimakkaille kosteusvaihteluille tai joutuvat taivutuksesta aiheutuvan kuormituksen alaisiksi.
Särkisen kehittelemä laminaattilauta on rakenteeltaan yksinkertainen. Se koostuu kahdesta ohuemmasta laudasta, jotka on liimattu toisiinsa polyuretaanimassalla. Lautojen välissä on lisäksi lasikuitukangas. Se vahvistaa rakennetta, ja vaikka laudat halkeaisivat kuivuudesta, rakenne säilyisi kuitenkin vesitiivinä.
Särkisen mukaan moni on kysynyt häneltä, mitä järkeä on keksiä vaneri uudelleen. Siitä ei ole kuitenkaan kysymys. Vanerin yksi puute on sen taipumisominaisuus – tai lähinnä rajallinen sellainen. Vaneri taipuu vain yhteen suuntaan, mutta laminoitunakin Särkisen lauta taipuu joka suuntaan, aivan kuten tavallinen ”pasutettu” eli höyrytetty venelauta. Niissä rajoissa tietenkin, mitkä puun rakenne mahdollistaa. Mutta silti se on veneenrakennusta ajatellen ehkä vaneria helpompi materiaali.
Lautaa voi työstää, sahata ja höylätä tavallisin käsi- ja sähkötyökaluin. Laminaattilautaa voi käyttää myös pitkien veneiden rakentamisessa, sillä sitä voidaan helposti jatkaa jo laminointivaiheessa.
Silmämääräistesti tarkasteltuna laminaattilaudan erottaa tavallisesta laudasta keskellä kanttia olevasta noin yhden millimetrin levyisesti saumasta. Muuten se näyttää siltä miltä pitääkin – laudalta.
Lue lisää uusimmasta Kipparista!

Juha Virtanen

Lue myös nämä

X