Tilaa
Jutut

Ei vielä kiirettä vesille: jääpeite vahvistumaan päin

Vaikka lähiviikkoina pakkanen vielä aika ajoin paukkuukin ja jääpeite pääsee vahvistumaan, on hyvä pitää mielessä, että maaliskuun loppupuolen aurinko alkaa vähitellen jo haurastuttaa jääpeitettä.

11.03.2019

TekstiMarkus Mäntykannas

Lämmin helmikuu antoi ymmärtää, että kevät olisi tänä vuonna aikaisessa, mutta valitettavan usein lopputalven lämpö maksetaan korkojen kera joko maalis- tai huhtikuussa pakkasina ja pyryinä. Maaliskuun ensimmäiset viikot näyttävätkin kylmiltä ja lisää luntakin odotetaan koko maahan.

Veneilykauden aloittaminen vaatii luonnollisesti jääpeitteen katoamisen, ja sisävesillä näin käy yleensä huhti-toukokuun aikana. Tällä hetkellä jääpeite on koko maassa lähellä tavanomaista ja vaihteli tiistain mittauksissa Näsijärven 26 ja Kilpisjärven 64 sentin välillä. Tarkemman jäätilanteen voit tarkistaa täältä.

Suomen merialueilla jäätä on sen sijaan jälleen tavanomaista vähemmän: esimerkiksi valtaosa Suomelahdesta on jäätön, vaikka normaalisti kaikki Suomen merialueet ovat tähän aikaan vuodesta jäässä Ahvenanmaan eteläedustaa lukuun ottamatta. Jäätön Itämeri saattaa edesauttaa ja nopeuttaa kevään alkamista, sillä etelästä saapuvilla lämpimimillä ilmavirtauksilla ei kulu energiaa jään sulattamiseen.

Vaikka lähiviikkoina pakkanen vielä aika ajoin paukkuukin ja jääpeite pääsee vahvistumaan, on hyvä pitää mielessä, että maaliskuun loppupuolen aurinko alkaa vähitellen jo haurastuttaa jääpeitettä. Jääpeite ohenee sekä ylhäältä että alhaalta päin: auringonsäteily pääsee tunkeutumaan jääpeitteen läpi ja lämmittää sen alla olevaa vettä, jos jääkannen päällä ei ole lumivaippaa. Lumipeitteen puuttuminen jääkannen päällä nopeuttaa haurastumista.

Lue myös nämä

X