Tilaa
Uutiset

Erikoinen vetyalus Energy Observer nähtävillä Helsingissä

Kahden vuoden ajan ympäri maailmaa kiertänyt erikoinen Energy Observer pysähtyy Helsingissä Kauppatorilla. Helsinki on aluksen 39. etappikaupunki.

07.06.2019

TekstiSatu Björn

Energy Observer on maailman ensimmäinen kasvihuonepäästötön ja pienhiukkaseton vetykäyttöinen alus. Se on myös äänetön, joten se ei häiritse merenalaista elämää.  Sen oma käyttövoima tulee kolmesta uusiutuvasta energianlähteestä (aurinko, tuuli, vety).

 

Alus on rakennettu Kanadassa 1983 kilpaveneeksi. Vuonna 1984 se rikkoi ensimmäisenä kilpaveneenä 500 mailin ennätyksen 24 tunnissa. Sittemmin alusta on pidennetty neljä kertaa vuosien saatossa. Nykyisin aluksen pituus on 30,5 metriä ja leveys 12,8 metriä.

Laiva vierailee kuuden vuoden aikana viidessäkymmenessä eri maassa ja pysähtyy 101:ssä eri satamassa. Matkasta tehdään myös dokumenttiohjelma. Aluksessa on 11 hengen miehistö kapteeninaan Victorien Erussard. Laivan määränpäänä on Tokion 2020 olympialaiset.

Helsingissä laiva on nähtävillä Kauppatorin Lyypekinlaiturilla 7.6.-10.6.19 klo 10-18. Aluksen vieressä sijaitsee näyttelytila. Itse alukseen ei pääse sisälle.

Tutustu laivaan tästä.

Katso videolta kuinka Energy Observer käyttää eri energianlähteitä liikkuessaan päästöttömästi maailman merillä.

Lue myös nämä

X