Tilaa
Uutiset

Etelä-Suomea riepottelee kenties loppuvuoden voimakkain myrsky

18.12.2019

TekstiMarkus Mäntykannas

Keskiviikkona Etelä-Suomen yli liikkuu kenties loppuvuoden voimakkain myrsky, vaikka se onkin melko pienikokoinen. Meriliikenteen kannalta tilanne näyttää haastavalta, sillä suurimmat aallot voivat kasvaa liki 8-metrisiksi ja tuulen suunta vaihtuu illan aikana jyrkästi.

 

Lämpötilaerot ja lämpimät meret synnyttävät myrskyjä

Näin joulukuun puolessavälissä elämme vuoden myrskyisintä aikaa, koska eri leveyspiirien väliset lämpötilaerot ovat kasvaneet niin suuriksi. Atlantin yllä matalapaineita syntyy jatkuvalla syötöllä ja osa niistä ajautuu meillekin. Matalapaineiden tehtävänä onkin tasoittaa suuria lämpötilaeroja ja kuljettaa lämpöä pohjoiseen ja vastaavasti kylmää etelään. Mitä suuremmaksi lämpötilaerot käyvät ja mitä lämpimämpi merialue alla, sitä suurempi potentiaali matalapaineella on voimistua kunnon myrskyksi.

Keskiviikon tuulitilanne näyttää aika lohduttomalta meriliikenteen kannalta. Iltapäivän aikana lounaistuuli voimistuu matalapaineen edellä lähelle myrskylukemia Pohjois-Itämerellä ja Suomenlahdella, mutta pahin tilanne seuraa vasta matalapaineen keskuksen jälkipuolella, kun puuskainen luoteistuuli voimistuu lounaisilla ja eteläisillä merialueilla laajalti myrskylukemiin (yli 21 m/s) ja yksittäiset puuskahuiput hipovat jopa hirmumyrskyn voimaa (yli 33 m/s). Merialueilla voimakkaimmat puuskat ovat yleensä 1,3−1,5 kertaa keskituulen nopeutta voimakkaampia, mantereella kerroin on suurempi.

Keskiviikkona ja vielä torstainkin puolella pohjoinen Itämeri pauhaa myrskyn voimasta. Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä merkitsevä aallonkorkeus kasvaa neljään metriin, mikä tarkoittaa sitä, että yksittäiset aaltohuiput ovat kaksi kertaa tätä suurempia. Korkeimmillaan merialueillamme voidaan nähdä siis jopa 8-metrisiä aaltoja.

Arvioisin, että rajuimmat tuulen puuskat tullaan kokemaan Hankoniemen, lounaissaariston, Utön ja Suomenlahden yllä keskiviikkoiltana. Kovimmat puuskahuiput ovat yli 30 m/s. Näin voimakas tuuli voi jo katkoa puita ja toisaalta pakata merivettä rantaviivaa vasten. Paikalliset rantatulvatkin ovat mahdollisia.

Seuraa aaltoennusteita täältä:

http://saa.venelehti.fi/

http://foreca.fi/veneilysaa/aallonkorkeus/itameri

Lue myös nämä

X