Testit

Mökkiluokan rib-vaihtoehdot vertailussa

Kumiveneet tiedetään ja tunnetaan. Pieniä kutsutaan leluiksi ja suurilla hyökätään merirosvojen kimppuun. Kun palataan maan pinnalle ja testiin pistetään jokamiehen ribit, yllätykset ovat suurempia kuin ennakkoon saattaisi kuvitella.

19.08.2015

Teksti Jaakko Pitkäjärvi ja Timo Sarkkinen Testiavustus Tuomo Kanerva ja Raimo Tengvall

KuvatJaakko Pitkäjärvi

Jos tänä päivänä pitäisi nimetä suomalaisten suosikkipaketti, se olisi kiistatta 4,5–5 metrin avovene 50 hevosvoiman moottorilla. Myyntitilastojen valossa tällainen on jo lähestulkoon standardi yleiseen liikkumiseen vesillä. Eikä se ole mikään ihme, sillä mainitun kokoluokan vene tarjoaa monelle parhaan hinta-hyötysuhteen, trailerikus- kauksetkin huomioon ottaen.

Kokemuksia kovakylkisistä veneistä löytyy joka lähtöön, samoin mielipiteitä. Kun siirrytään lujitemuovirunkoisten kellukeveneiden eli ribien puolelle, tilanne on heti epäselvempi. Moni on niitä nähnyt messuilla ja pyörimässä kaupunkien edustoilla, mutta käyttökokemuksia ja todellista tietoa joutuu nyhtämään – eikä välttämättä saa sittenkään.

Käy lähes kaikkeen

Edellisessä vertailussamme (Kippari 4/2013) otettiin mittaa kovempaan ajoon suunnitelluista malleista. Nyt keskityimme pienempään kokoluokkaan – juuri siihen, jonka voisi mieltää mökkiveneen, yleiskäytössä olevan avoveneen tai vaikkapa kakkosveneen korvaajaksi. Pienistä ribeistä saattavat innostua myös luontokuvaajat, sukellusharrastajat ja purjehdusseurat.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Ponttonimateriaali pohdintaan

• Ponttonimateriaalin valinta kirvoittaa helposti kommentteja niin myyjien kuin ostajien suusta. Kaikkiin vertailuveneisiin on saatavilla lisähintaan Hypalon-ponttonit, halvimpana perusvaihtoehtona ovat aina PVC:stä valmistetut ponttonit. Lisähinta on veneestä riippuen helposti 10–20 prosentin luokkaa, mikä tuntuu tämän hintaluokan veneissä kovalta.

Koska eri ponttonimateriaalien eroista ja perusteista saisi pienen kirjan, asian täydelliseen valottamiseen emme tässä ryhdy. Tiivistetysti kerrottuna Hypalon on synteettistä kumia, jolla ei hintaa lukuun ottamatta ole negatiivisia puolia, etuja sen sijaan runsaasti. Parempi kulutuksen, kemikaalien ja UV-valon sieto tarkoittaa käytännössä pidempää käyttöikää veneelle.

Useiden valmistajien informaatioissa PVC-ponttonin iäksi ilmoitetaan kaunistelematta 10 vuotta, kun taas Hypalon asiallisesti hoidettuna saattaa kestää peräti 30 vuotta. Selvää kuitenkin on, että trailerilla ribiään kuskaava, venettä tallissa säilyttävä omistaja pystyy lisäämään myös PVC-ponttonin ikää.

Hypalon on suositeltava etenkin silloin, jos venettä on tarkoitus säilyttää vedessä ja käyttää aktiivisemmin. Vaikka PVC:n luvataan kestävän laboratoriokokeissa, lian ja kemikaalien yhdistelmä kuluttaa aktiivisemmin käytettävää ribiä ja lyhentää halvemman ponttonin käyttöikää Hypaloniin verrattuna merkittävästi.

Kun ponttonit ovat aikansa eläneet, ne voi vaihtaa. Suomesta löytyy asiaan paneutuneita firmoja, jotka tekevät tilauksesta vaihtoponttonit mihin tahansa veneeseen halutusta materiaalista.

Kestävyyttä ajatellen on tärkeää pitää ponttonit napakkoina. Pumppu tulee kaikkien vertailuveneiden mukana.

Lue myös nämä

X