Tilaa
Uutiset

Hyviä uutisia New Yorkista

04.09.2015

TekstiKiti Westerback

Iloinen uutinen New Yorkista kertoo, että suomalainen Marinetek valittiin valmistamaan jättimäiset aallonvaimennin- ja kiinnityslaiturit ONE°15 Brooklyn Marinan 150-paikkaiseen superjahtisatamaan.

Satama valmistuu Manhattanilta Brooklyniin vievän sillan kainaloon East Riveriin ja siitä avautuu näkymä Manhattanille ja Vapaudenpatsaalle.  Valmistuttuaan satama lisää New York Cityn venepaikkakapasiteettia 25 %:lla ja tarjoaa luksustason satamapalvelut ja venepaikat jopa 75-metrisille superjahdeille.

Vuosaaresta New  Yorkiin

Urakkaa edelsi lähes vuoden kestänyt kansainvälinen urakkakilpailu, jossa Marinetek voitti amerikkalaiset kilpailijansa ponttooniteknologiansa ansiosta. Vahvarakenteiset teräsbetoniponttonit on suunniteltu satamaan, jossa velloo vuorokauden ympäri raskaan lauttaliikenteen aiheuttama ristiaallokko. Suurimmat ponttoniyksiköt painavat yli 52 tonnia.

Urakan suuruus ja lyhyt toimitusaika pakotti Marinetekin jakamaan ponttonituotannon kahdelle tehtaalle. Suurimmat yksiköt valmistettiin Marinetekin Suomen tehtaalla. Ne laivattiin Vuosaaresta New Yorkiin, jossa ne lasketaan laivasta suoraan veteen ja hinataan 5 km matka asennuspaikalle.

– Meillä on 12 tuotantolaitosta ympäri maailmaa ja kilpailuetujamme ovat vahva projektivientiosaaminen sekä täsmälliset ja nopeat toimitukset. Olemme toimittaneet betoniponttoneja Suomesta Karibialle ja Kiinaan, joten laivaus New Yorkiin ei ole mitenkään poikkeuksellista meille. Projektin logistiikka on toki haasteellista, mutta tuotanto New Yorkissa olisi ollut paljon haasteellisempaa, sanoo Marinetekin tekninen johtaja Ville Leisti. 

Pienemmät 40 tonnin ponttonit valmistettiin Marinetekin Floridan tuotantoyksikössä St. Petersburgissa ja kuljetetaan maanteitse New Yorkiin.

Asennus alkaa syyskuun aikana ja valmistuu marraskuussa.

Ponttonit kiinnitetään toisiinsa Marinetekin kehittämillä joustavilla kumi-teräsosilla ja laiturilinjat ankkuroidaan meren pohjaan esijännitetyillä kumikaapeleilla, joiden kaikki metalliosat on tehty titaanista. Satama on suunniteltu kestämään vähintään 50 vuotta.

Yli 2 000 venesatamaa

– Tämä on jo viides suururakka, jonka voitimme alan ylivoimaisesti suurimmalla ja kilpailluimmalla markkinalla. Pohjois-Amerikasta on kehittymässä meille tärkeä osa kasvutarinaamme, iloitsee Marinetek-konsernin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Seppälä.

Kelluvan rakentamisen huippuosaaja Marinetek on toimittanut 20 vuoden aikana yli 2 000 venesatamaa 46 maahan. Marinetekin uusi venesatamaesite esittelee  yrityksen huikaisevaa tuotantoa.

Yhtiön tunnetuimmat satamat sijaitsevat Dubaissa, Monacossa, Maltalla, Oslossa, Limassolissa ja Turkin Cesmessä. USA:n aikaisemmat suurtoimitukset ovat West Palm Beachissa, Fort Lauderdalessa, Riviera Beachissa ja San Franciscossa. Parhaillaan rakennetaan 700-paikkasta venesatamaa Gibraltarille.

www.marinetek.net

 

 

 

 

 

 

Lue myös nämä

X