Tilaa
Uutiset

Kannettavat tyhjennyspumput vertailussa

27.03.2008

TekstiKipparilehti

ki_4_08Jokamiehen tyhjennyspumpusta kannattaa maksaa kymppi tai kaksi enemmän kuin millä halvimmat mallit saa. Vertailumme osoitti, että parhailla, noin 40 euron hintaisilla pumpuilla, lätäkkö häviää veneen pohjalta nopeasti ja kevyesti. Huonoimmat ja halvimmat eivät kelpaa edes hätävaroiksi.

Kannettavan pumpun toiminta on yksinkertaista. Pumpatessa runkosylinterin sisällä oleva mäntä liikkuu päästääkseen ensin vettä sylinteriin ja siirtääkseen sen sitten ulos poistoletkua pitkin.

Monet pumpun tehoon sekä käytön keveyteen ratkaisevasti vaikuttavat osat jäävät piiloon sylinterin sisälle. Esimerkiksi männissä ja sen yläpuolella olevissa läppäventtiileissä on eri pumppumerkkien välillä merkittäviä eroja. Vertailu ostohetkellä on vaikeaa, sillä useimpiin sylintereihin ei kiinteän rakenteen vuoksi pääse kurkistamaan.

Pumpun imupäähän pystyy kyllä kaupassa tutustumaan. Esimerkiksi nuppineulan pään kokoisista imurei’istä vesi tuskin pääsee sylinteriin riittävällä vauhdilla. Jos taas imupää on täysin avoin, sylinteriin pääsee herkästi roskia. Imupään sisäpuolelle jäävä kumiläppä ei tässä juuri auta, se toimii takaiskuventtiilinä.

Imupään ohella kannattaa kurkistaa myös poistoaukkoon. Sen on oltava riittävän avara, jotta vesi pääsisi mahdollisimman vähällä vastuksella ulos.

Keveys on kokoa ratkaisevampi

ki_4_08Pumppukuvastojen sivuilta havaitsee oitis, että saman valmistajan isommat mallit ovat lähes järjestään pieniä tehokkaampia. Yleissääntö on, että mitä pidempi on sylinteri ja suurempi sen halkaisija, sitä tehokkaampi pumppu. Siis teoriassa.

Käytännössä joidenkin pumppujen teho vaihteli yllättävän suuresti sen mukaan, pumpattiinko rivakkaan tahtiin vai rauhallisesti. Tasaisen rauhallisesti jaksaa pisimpään, ja rytmi säilyy vain kun pumppaus on kevyttä. Vaikka sylinteri olisi kuinka suuri putki, jää sen tilavuus hyödyntämättä tehona, jos männän liike on jähmeää.Vertailluista pumpuista yksi osoittautui jähmeytensä takia peräti käyttökelvottomaksi.

Hyvän saa kohtuuhintaan

Markkinoilla on vertailun perusteella useita hyviä irtopumppuja. Testivoiton ja neljä tähteä ansaitsi Rulen lyhyempi malli. Se on joukon miellyttävin käyttää. Täyttä viittä tähteä kumpikaan Rule ei saanut lähinnä sen puutteen takia, ettei niitä voi avata roskien puhdistamiseksi.

Tehokkaimmaksi osoittautunut Polar Marinin suurtehomalli oli sekin neljän tähden arvoinen. Testivoitto karkasi käyttöä haittaavien yksityiskohtien myötä. Kolmen tähden Plastimosta, Hendersoneista sekä pienemmästä Polar Marinista sellaisia löytyi myös, mutta kaikki soveltuvat ihan hyvin tyhjennyspuuhiin.

Markkinoiden halvimman merkin, Tremin malleista ei samaa voi sanoa. Enemmän tai vähemmän jähmeinä sekä monilta yksityiskohdiltaan epäonnistuneina ne kaipaisivat tuotekehitystä kipeästi.

Teksti ja kuvat Mikko Rajala ja Timo Sarkkinen

Lue koko vertailu Kipparista 4/2008

Lue myös nämä

X