Tunnetuin sipoolaisen Marinon veneistä on varmasti vuonna 1970 Atlantin ylittänyt Marino Mustang. Tällä Psykopaatti-nimisellä veneellä Seppo Muraja ja Arto Kulmala ajoivat Senegalin Dakarista Brittiläiseen Guyanaan. Uskomaton suoritus!
Vuosien saatossa veneiltä vaadittiin parempia tiloja sekä lisää asumismukavuutta. Myös Marino oli kehityksessä mukana tuoden 80-luvulla markkinoille matkaveneilyyn soveltuvampia malleja.
Ensimmäiset Marino Roccat valmistuivat vuonna 1994. Roccan runkoa ja sisätiloja uudistettiin vuonna 2003. Monista veneistä tunnettu suunnittelija Eero Harilainen oli mukana uudistamassa pohjaa, jolloin veneestä tuli helpommin ajettava ja toimivampi myös sisätiloiltaan.
Kaikkiaan venemallia on valmistettu yli 150 kappaletta, ja niitä on toimitettu Grönlantiin asti.
Juttu on julkaistu Kipparissa 12/2018
Erikoinen muotoilu
Keulasta ja sivulta katsottuna Rocca näyttää erikoiselta. Tuulilasi on voimakkaasti kallistettu, joten keulakansi jää pieneksi. Keulimmaisena on pieni köysiboksi.
Kannelle pääsee helposti tukevien kaiteiden ja kannen syvennyksen ansiosta. Keskellä tuulilasia on valtavan suuri kaasujousilla varustettu ovi. Kynnys sisätiloihin on korkea, mutta viiston oven ansiosta kulku on helppoa – kunhan on muistanut kääntää U-sohvan selkänojan askelmaksi ja poistanut tyynyn penkiltä.
Keulasta perään kulku sujuu vaivattomasti. Tätä ominaisuutta osaavat arvostaa lapsiperheet, koiranomistajat sekä erityisesti yksin veneilevät. Myös sivukansia pitkin pääsee hätätilanteessa liikkumaan, vaikka ne ovat kapeat.
Avotila on pieni, mutta molemmilla puolilla olevien säilytyslaatikoiden päällä on napakasti tilaa kahdelle. Keskellä peräpeiliä on todella suurelle uimatasolle menoa helpottava kulkuaukko. Uimatason yläpuolella oleva askelmaksi muotoiltu säilytyslaatikko aukeaa koko leveydeltään. Uimaportaita olisi helpompi käyttää, jos tasolla olisi kädensija vedestä nousua varten.
Avara sisätila
Sisällä ei ole väliseiniä, joten tila on avara. Isot etuikkunat lisäävät valoisuuden tuntua. Vain wc on omassa tilassaan takakulmassa.
Erillinen wc on pienuudestaan ja pimeydestään huolimatta iso plussa. Sen etuseinään on muotoiltu syvennys jaloille. Wc:n takaseinässä on pieni ilmastointiventtiili, mutta isompi avattava ikkunallinen luukku antaisi valoa ja parantaisi ilmanvaihtoa.
Wc on pieni ja pimeä, mutta ajaa asiansa. Jalkatilaa on saatu laipioon tehdyllä syvennyksellä. Ikkunaluukku takaseinässä antaisi valoa, jolloin tuuletuskin toimisi paremmin.
Retkikäyttöä varten hytin ikkunoihin kannattaa hankkia verhot, jotta auringonvalo tai naapuriveneilijöiden katseet eivät yllä sisälle.
Keulan U-sohvalla on tilaa neljälle, ja avotilan pöytää hyödyntäen ruokailutilaa on enemmän kuin varsinaisessa ruokailuryhmässä. Sohvalle saa sijattua kaksi yksittäistä petiä. Lisäpatjan avulla sohvan saa muutettua myös 190×170 sentin kokoiseksi tuplapunkaksi.
Ruokailuryhmää voi käyttää eri tavoin. Ruokapöydän ympärille mahtuu kaksi aikuista ja kaksi lasta. Kun pöydän laskee alas, ruokailuryhmästä muodostuu varapunkka lapselle. Hyvistä maisemista pääsee nauttimaan kahden hengen kapealta penkiltä, kun ensin siirtää etupenkin selkänojan perän puolelle, ja poistaa palan keulasohvasta.
Kokkaaminen hoituu takakulmassa sijaitsevassa pentterissä, kun on ensin nostanut penkin istuinosan ylös ja poistanut selkänojan. Varustukseen kuuluu yksiliekkinen valopetrolikeitin sekä tiskiallas. Muutaman päivän ruuat sekä muut tarvikkeet mahtuvat laatikoihin ja kaappeihin. Jääkaappi on sijoitettu kuskin penkin alle.
Isojen ikkunoiden ansiosta kippari näkee hyvin sekä eteen että sivuille. Taaksepäin katsottaessa hytin rakenteet ja wc ovat maisemien tiellä. Seisaaltaan ajaminen onnistuu mainiosti, mutta silloin penkki pitää siirtää takimmaiseen asentoon. Kuskille on tilaa myös laidan puolella.
Mittarit ja hallintalaitteet ovat selkeästi esillä. Ohjauspulpetin päällä olisi tilaa isolle plotterille.
Harvinaisen hyvät varusteet
Roccaa kuljettaa Volvon 160-hevosvoimainen D3-moottori. Huippunopeus on yli 30 solmua, mutta taloudellisimmin matka taittuu noin 20 solmun vauhdilla. Alimmillaan kulutukseksi on mitattu 0,8 litraa/mpk, joka on hyvä lukema.
Tämän veneen lisävarustelista on pitkä, ja sitä kannattaa arvostaa, sillä varusteiden hankinta ja asentaminen on kallista touhua.
Keulapotkuri on suuren tuulipinnan takia hyödyllinen. Sähköinen kaukosäädöllä varustettu ankkuripeli takana mahdollistaa luonnonsatamiin rantautumisen yksin liikuttaessa. Tuulilasille on ajonaikainen puhallus. Listalta puuttuu vain plotteri.
Rocca toimii hyvin yhteysvenekäytössä. Pressuja ei ole, tavarat saa sateelta suojaan ja istumapaikkoja on kahdeksalle matkustajalle. Retki- ja matkakäytössä Roccalla veneily vaatii jatkuvaa osien siirtelyä.
Marino Rocca
Vuosimalli 2004
Valmistaja Oy Marino Ab
Pituus 7,10 m
Leveys 2,50 m
Syväys 0,80 m
Paino 1 900 kg
CE-luokka C/8 henkeä
Vesisäiliö 2×10 litraa irtokanisteri
Septitankki 50 litraa
Moottori Volvo Penta D3/SX, 160 hv, 477 h
Polttoainesäiliö 170 litraa
Hinta 32 900 € (2018)