Helsingin Uunisaaren rannassa kokeillaan meressä kelluvien roskien automaattista keräämistä Seabin meriroskakorin avulla.
Kolmen kuukauden mittaisen kokeilun takana ovat kelluvan roskiksen kehittänyt australialainen Seabin Project sekä teknologiakonserni Wärtsilä.
Pumppu imee roskat
Suomalainen kumppani tunnetaan paremmin isoista moottoreistaan, mutta se on tehnyt jo pitkään töitä myös vesien puhdistamisen hyväksi.
Mukana ovat myös Helsingin kaupunki ja satama, jotka vastaavat meriroskisten toiminnasta ja kunnossapidosta.
Uunisaaren laituriin pultattu Seabin on saunasaavin kokoluokkaa oleva kelluva meriroskis, joka voidaan sijoittaa veteen venesatamissa, telakoilla tai uimarannoilla, joissa sen on tarkoitus kerätä talteen vedessä ajalehtivia roskia.
Pintavesi imetään Seabin-meriroskiksen keräyspussisuodattimen läpi. Kun vesi pumpataan takaisin satama-altaaseen, roskat jäävät keräyspussiin, josta ne hävitetään asianmukaisesti.
Muovin vaikutus ympäristöön ja ekosysteemeihin on hätkähdyttävän suuri.
Uhkakuvien mukaan vuoteen 2025 mennessä merissä arvioidaan olevan tuhat kiloa muovia kolmea tonnia kalaa kohti.
Vuoteen 2050 mennessä merissä pelätään olevan painoltaan enemmän muovia kuin kalaa.
Muovin on arveltu aiheuttavan yli 13 miljardin dollarin vahingot vuodessa. Eläimet nielevät muovijätettä ja sen on todettu jo heikentäneen kala- ja äyriäiskantoja.
Epäpuhtaudet, kuten haitalliset mikromuovit, päätyvät lopulta merenantimia syövien ihmisten elimistöön.
Kerää myös öljyä
Seabin pystyy keräämään talteen myös osan veden pinnalla ajelehtivasta öljystä ja muista epäpuhtauksista.
Tällä hetkellä Seabin Projectin tiimi käyttää 12 voltin uppovesipumppuja, joissa voidaan hyödyntää vaihtoehtoisia ja puhtaita energialähteitä, kuten aurinko-, aalto- tai tuulivoimaa.
Meriroskiksia on kaavailtu myös mm. Turkuun ja Vaasaan.