Tilaa
Jutut

Kipparin päivän vinkki: Sukkelaa sidontaa – Katso videolta kuinka siansorkka tehdään

Kippari-lehden vinkit helpottavat veneilyarkea. Kerro sinäkin meille omasi!

19.06.2020

TekstiAri Inkinen

KuvatMarkus Pentikäinen/Otavamedia

Ensimmäinen monen veneilijän oppima venesolmu on siansorkka eli virallisesti kaksoispolvi. Se oli yleinen solmu etenkin aikana, jolloin veneet kiinnitettiin laiturin tolppiin, eikä knaapeihin tai renkaisiin.

Siansorkan hyviä puolia ovat sen tekemisen nopeus ja avattavuus myös vedossa. Siansorkan voi tehdä etukäteen valmiiksi, jolloin köysikierrokset vain pudotetaan tolpan ympärille.

Huono puoli siansorkassa on, että solmu saattaa löystyä etenkin, jos vene pääsee liikkumaan ja veto köyteen on epätasaista. Märässä köydessä sen avaaminen voi olla vaikeaa.

Siansorkka tehdään kiepauttamalla kaksi lenkkiä päällekkäin niin, että veneestä tuleva köydenpää ei ole alimmaisena, vaan vapaa pää kiertyy sen alta. Sen jälkeen vapaa pää kiepsaistaan toisen kerran tolpan ympäri niin, että loppu köysi jää lenkin alle.

Siansorkan historiasta tiedetään sen verran, että nimitys siansorkka on tiettävästi esiintynyt ensimmäisen kerran vuonna 1769 William Falconerin englanninkielisessä solmukirjassa. Purjelaivoissa solmua käytettiin muun muassa vanttien köysitikkaissa, joita pitkin merimiehet kiipesivät mastoon ja raakapuille.

Lähetä meille oma vinkkisi tästä

Katso videolta kuinka siansorkka tehdään.

Lue myös nämä

X