Tilaa
Testit

Kipparin pikatestissä teleskooppinen huuhtelumuhvi

Sisämoottorin koekäyttö onnistuu helppokäyttöisen huuhtelumuhvin avulla.

13.11.2017

Tekstija kuvat Karel Kakko

Jäähdytysveden sisäänottoja on periaatteessa kahta eri tyyppiä. Vesi joko otetaan vetolaitteen kautta olevasta imuaukosta, kuten perämoottoreissa ja sisäperämoottoreissa, tai vesi otetaan erillisen runkoon asennetun pohjanläpiviennin kautta. Jotkut vetolaitesovellukset käyttävät myös erillistä runkoon asennettua vedenottoa.

Sisämoottoreiden omistajat joutuvat usein huuhtelemaan jäähdytysjärjestelmänsä irrottamalla veneen sisäpuolella olevan imuletkun ja syöttämällä vettä sitä kautta. Toinen vaihtoehto on syöttää vesi imupuolella olevan merivesisuodattimen kautta.

Bilteman huuhtelumuhvi helpottaa sisämoottorin huuhtelua. Yksinkertaisuudessaan nerokas laite muistuttaa kotiviemäreiden aukaisuun käytettävää vanhanaikaista varrellista imukuppia.

Joustava kuppi mukautuu kaarevaan pohjan muotoon, mutta pehmeämpi kumi-/muoviseos parantaisi tiiviyttä vielä hieman. Vesiliitännällä varustetun kumikupin halkaisija on 12,5 senttiä, joten sitä suuremmat pohjasiivilät eivät mahdu siihen tiiviisti. Vesiliitäntä tehdään useimmissa puutarhaletkuissakin käytettävällä vakiomallisella puolen tuuman pikaliittimellä. Teleskooppivarren pituuden saa säädettyä 47,5 — 78,5 sentin välille.

Mitä heikommalla painellaa letkusta tulee vettä, sitä tiiviimmin kumikuppi täytyy painaa pohjaa vasten.

Ratkaiseva tiiviys

Muhvia on helppo käyttää. Kumikuppi asetetaan veneen pohjassa olevaa imusiivilää vasten ja varsi kiristetään sopivaan pituuteen alustaa vasten. Sitten vain hanat auki ja moottori käyntiin.

Muhvin toimivuus riippuu paljolti veneen pohjan kunnosta, sillä kumikappaleen täytyy painautua tiiviisti veneen pohjaa vasten.

Paineistettua vesijohtovettä käytettäessä tiiviys ei ole niinkään kriittinen tekijä, mutta veden imemisen letkunpätkällä ämpäristä voi tämän keksinnön avulla unohtaa. Se on haaste, jos moottoriin on tarkoitus imeä veden ja pakkasnesteen seosta kauden päätteeksi.

Asian voi ratkaista hanallisella vesikanisterilla, joka asetetaan riittävän ylös ja liitetään muhviin yhdysletkulla. Silloin tosin aletaan olla tilanteessa, jossa muhvin tuoma lisäarvo on kyseenalaista. Ellei moottorin raakavesipumpulle menevä imuletku ole tolkuttoman hankalassa paikassa, se on yleensä helpompi irrottaa ja ottaa huuhteluneste sen kautta vaikka ämpäristä. Vaihtoehtoisesti avataan merivesisuodattimen kansi, mikäli se on imupuolella, ja syötetään suodattimen kautta vettä moottorin käydessä.

Muhvin avulla moottoria voi käyttää maissa myös ilman kiinteiden letkujen irrotusta ja lisävirityksiä, kun vene on nostettu vedestä esimerkiksi korjaustöitä varten. Keväisissä huoltohommissa muhvi on verraton. Sen avulla esimerkiksi vesillelaskuvalmiin vene-moottoriyhdistelmän voi koekäyttää maissa. Tämän toimenpiteen pitäisi olla jokakeväinen itsestäänselvyys.

 

Lue myös nämä

X