Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Jäykkä kaukkari, mikä avuksi?

16.11.2023

Tekstitimo sarkkinen

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti?

Lähetä meille kysymyksesi: kippari (at) otavamedia.fi

Lukijan kysymys

Minulla on kalaveneessäni Honda BF60 -perämoottori, jonka kaukosäätölaite tuntuu turhan jäykältä. Mitä asialle voisi tehdä?

Kippari vastaa

Jos kaukohallintalaite on tuore, vain muutaman vuoden ikäinen, sen jäykkyyteen on kaksi ilmeisestä syytä. Ensiksi kannattaa kokeilla kaukohallintalaitteen kitkasäädön vaikutusta. Aika monille tämä pieni ruuvi on tuiki tuntematon. Omistajan käsikirjasta kuitenkin selviää, mistä kohtaa kaukkaria se löytyy.

Mainitun Hondan tapauksessa säätöruuvi on vakiomallisen kaukohallintalaitteen hätäkytkimen klipsin alla. Pinta-asenteisissa kaukosäätölaitteissa paikka on usein suojakotelon tai -levyn alla.

Säätö sinänsä on helppoa, työkaluksi riittää usein tasapäinen ruuvimeisseli. Yhtä oikeaa kireyttä ei tietenkään ole. Jonkun käteen liian jäykkä kahva on toiselle sopivan napakka. On täysin mahdollista, että uudenkin paketin kaukohallintalaitetta pitää säätää tehtaan tai jälleenmyyjän jäljiltä omaan kaasukäteen sopivaksi.

Liian löysästäkin kahvasta on omat haittansa. Se ei välttämättä pidä kaasun asentoa paikallaan, vaan voi valahtaa itsekseen kohti vapaa-asentoa. Kierrosten putoaminen matka-ajossa onkin hyvä syy tarkistaa, täytyykö kitkasäätöä kiristää.

Liian kevyttoiminen kaukohallintalaite ei ole turvallinenkaan, jos ajatellaan mahdollisia vahinkotöytäisyjä. Tosin vaara koskee ennen muuta isompien moottorien sähkötoimisia kaukohallintalaitteita, jotka ovat tunnetusti hyvin herkkiä. Mutta niistäkin löytyy omistajan käsikirjan avulla samanlainen kitkasäädön ruuvi.

Kaukkarin toimintaan vaikuttavat suuresti myös kaapelivedot – ja kaapelien laatu. Ellei kitkasäädöstä ole apua, kannattaa tarkistaa ovatko kaasu- ja vaihdekaapelit liian jyrkillä mutkilla tai liian pitkät? Ylimääräiset lenkit aiheuttavat varmasti jähmeyttä. Paljon toki riippuu veneen rakenteista, mutta kaapelivetojen tulisi olla aina mahdollisimman suoraviivaisia.

Aikansa palvelleet kaapelit kannattaa vaihtaa. Iäkäs kaukosäätölaite saattaa vaatia rasvausta tai muita huoltotoimenpiteitä. Ellei omaa tee-se-itse-taitoja, nämä hommat on parasta jättää huoltoliikkeen tehtäväksi.

Timo Sarkkinen toimittaja

LUE MYÖS

Tee itse: Kaukohallintalaitteen huolto – Varmista sujuva säätö

Lue myös nämä

X