Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Mereltä järvelle Saimaan kanavan kautta?

13.06.2023

Tekstivesa leppä

Lukijan kysmys:

Olen suunnitellut lähteväni tänä kesänä mereltä Järvi-Suomeen, mahdollisesti Saimaalle kesäloman ajaksi. Mitä asioita pitäisi matkan suunnittelussa ottaa huomioon ja voiko Saimaalle mennä Saimaan kanavan kautta?

Kippari vastaa:

Saimaalle pääsee Saimaan kanavan kautta, jos uskallusta arvaamattoman naapurimaan kanssa riittää. Ohjeet löytyvät verkosta: Saimaan kanavan veneliikenneohjeet.

Jos haluaa käyttää siirtymiseen järville ”kumikanavaa”, tarjolla on paljon mahdollisuuksia. Autokuljetuksen hinta riippuu veneen koosta ja matkan pituudesta. Hintoja kannattaa kilpailuttaa.

Vesillä on tietysti oltava ajantasaiset merikartat ja muu lain mukainen varustus. VHF on Saimaan kanavalla käytännössä pakollinen. Silloin ei tarvita luotsia.

Matkasuunnitelma kannattaa tehdä ajoissa. Sekä Saimaalla että Päijänteellä joutuu paikoin ajamaan pitkään päästäkseen tankille tai muiden palvelujen pariin. Retkisatamia ja luonnonsatamia on paljon.

Jätevesien päästäminen vesistöön on kielletty. Peseytymiseen ja tiskeihin suositellaan luontoystävällisiä pesuaineita ja jos mahdollista, pesuvedet pitää kaataa maalle.

Sisävesillä ei myöskään saa käyttää eliön­estomaaleja eli biosidejä veneen pohjassa.

Jos tiedossa on matka järville, pohjan maalaus on syytä jättää keväällä tekemättä tai käyttää myrkyttömiä pohjamaaleja. Jos maalin käyttöohjeissa lukee, että ei saa käyttää sisävesillä, ohje on syytä ottaa tosissaan.

Parin viikon sisävesivierailua varten aiempina vuosina maalattua maalia ei tarvitse käytännössä ruveta poistamaan.

Ohjeet pätevät pääosin myös siirryt­täessä muutamaksi viikoksi järviltä merelle. Myrkkymaalia ei tarvita. Näkit ja muut eliöt kuolevat kuivuessaan paluumatkan aikana tai viimeistään joutuessaan taas ma­keaan veteen.

Vesa Leppä

toimittaja

Lue myös nämä

X