Tilaa
Uutiset

Lakialoite puuvenekulttuurin turvaamiseksi – Kotitalousvähennys halutaan puuvenekorjauksille

Pääministeri Sanna Marinin hallitukselle on tehty lakialoite, jolla pyritään turvaamaan puuvenekulttuurin säilyminen maassamme.

08.03.2020

TekstiJuha Virtanen

KuvatJuha Virtanen, Markus Pentikäinen

Kotitalousvähennys puuveneiden korjauksesta – Lakialoite tuloverolain 127 a pykälän muuttamisesta on aloite, jonka tekijöiden mielestä myös puuvenekorjausten tulisi kuulua koti- ja mökkiremonttien tavoin kotitalousvähennyksen piiriin. Koska arvokas puuveneosaaminen on vaarassa kadota Suomesta lähivuosikymmenen kuluessa, olisi lainsäädäntömuutokset tehtävä nykyhallituksen aikana.

Aloitteen mukaan puuveneveistäjien ammattikunta ikääntyy ja veistämöt ovat yleensä pieniä yhden henkilön yrityksiä. Toiminta loppuu pian useimmissa, eikä jatkajia ole tiedossa.

Koulutuksen kautta ei ole uusia veistäjiä tulossa alalle enää kuten aiemmin. Puuveneveiston opetusta järjestetään erittäin vähän. Maassamme on enää yksi oppilaitos, Paraisilla Turun ammattiopiston ryhmä, josta saa ammattiin johtavaa koulutusta.

Vuonna 2016 Suomessa oli viisi oppilaitosta, jotka antoivat opetusta puuveneen valmistamisessa. Esimerkiksi Haminassa oli pitkään puuvenekoulutusta, mutta se lopetettiin kolmisen vuotta sitten.

Lakialoitetta perustellaan myös sillä, että puuveneiden säilyminen suomalaisessa saaristossa on kulttuuriteko ja niiden kunnostamista on kaikin tavoin tuettava. Ilmastonmuutoksen estäminen edellyttää, että kaikkea jo tehtyä korjataan. Näin säästyy myös luonto.

Puuveneveistäjien yhdistyksen tietojen mukaan alalla on mahdollisuuksia työllistää ihmisiä, mutta yritykset eivät meinaa löytää ammatin perusteet omaavia henkilöitä. Lisäksi alalla olevat työpaikat ovat niin sanotusti piilossa eivätkä näy työvoimaviranomaisten tilastoissa.

Työpaikat eivät rajoitu vain puuveneiden valmistukseen, korjaukseen ja telakointiin. Myös veneteollisuuden vaativammat puutyöt tarvitsevat lisää osaajia.

Lue myös: Näin tehdään puuveneitä Kuggomin veneenveistokoulussa.

Lue myös nämä

X