Tilaa
Jutut

Lokit riesana laiturilla – Leija on lokkien kauhu

Venettä tai laituria vessana käyttävät lokit ovat riesa, josta voi päästä eroon. Tehokkaimmaksi konstiksi osoittautui petolintua jäljittelevä leija, joka säikäyttää välillä veneilijänkin.

13.06.2019

TekstiIsmo Virta

KuvatTaina Ilomäki-Virta

Veneen tai laiturin siivoaminen lokin paskasta turhauttaa. Uudet läjät odottavat siivousta jo ennen kuin edellinen pesuvesi on kuivunut.

Yleensä lokki istuu veneen korkeimmalla kaiteella ja ruikkii sieltä.

”Lokkeja ohjaa ravinnon saanti. Korkeat kohdat ovat hyviä tähystyspaikkoja”, selittää tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokilin tarkastaja Ari Riistama. Korkealta näkee niin torien asiakkailta putoilevat makkaranpalat kuin pinnassa käyvät pikkukalat. Kaikki kelpaa. Ulostaminen on syömisen ja tähystämisen sivutuote, vaikka siivoaja näkee lokin elämäntehtäväksi vain sotkemisen.

Rentokilin verkko-, piikki- tai lankaratkaisut eivät yleensä sovi kovin hyvin laitureiden tai veneiden suojaksi, joten veneilijät ovat panneet mielikuvituksensa peliin lokkisodassa. Useimpia konsteja yhdistää, että ne tepsivät lokkeihin huonosti tai eivät ollenkaan.

”Ilmari” apuun

Turhautuminen uhkasi, kun olimme kokeilleet omalla mökkilaiturilla Saimaalla heikolla menestyksellä melkein kaikkea. Laituri ja siihen kiinnitetty vene olivat aina yltä päältä ulosteessa.

Kiukuissani kokeilin kivittämistäkin, mutta ei noihin osu. Jollain vaistolla lokki osaa lentäessään aina väistää suoraan takaakin lähestyvän esineen.

Käsi tuli kipeäksi. Lokit nauroivat – ja kakkivat kannelle.

Viime kesänä löytyi pelastaja, jonka vaimo tilasi ruotsalaisesta verkkokaupasta. Se on petolintua jäljittelevä leija, joka kiinnitetään ongenvavan ja ohuen narun päähän. Vapa kiinni ja pystyyn laiturin uimatikkaisiin.

Leija elää mitättömälläkin tuulella. Se liikkuu ja on nousemaisillaan ylös vireessä, joka ei juuri saa vedenpintaan edes väreitä. Kun tuulee vähänkin, leija on uskottava petolintu. Syöksähtelee yllättäen sinne tänne, nousee ja laskee, välillä leijuu tasaisesti ja siivet pitävät aika hurinaa. Sitä säikähtää joskus laiturilla itsekin. Ihan pläkässäkin leveä hahmo on yhä pelote.

Nimesimme leijan Ilmariksi, toisen maailmansodan hävittäjälentäjä-ässän Ilmari Juutilaisen mukaan.

Jo loppui lokkivalta laiturilla. Koko loppukesä meni käytännössä läjittä.

Täysin idioottivarma tuokaan ei ole. Myrsky voi sotkea tai jopa katkaista narun tai vavan. Meille ei niin käynyt, mutta kesän lokkijahdin jälkeen Ilmari-leija oli hieman rispaantunut, silti toimiva.

Ruotsalaisen Watskin lisäksi ainakin Veneilijän Verkkokauppa ottaa tänä vuonna Ilmarin sukulaisia myyntiin.

Watski.fi-sivustolla leijan hinta on 39,95 euroa, ja leijasetti (sisältää leijan, kuuden metrin maston sekä köyden) maksaa 59 euroa.

Miten sinä pidät lokit loitolla?

Kerro kokemuksesi ja lähetä meille vinkkisi osoitteeseen kippari@otavamedia.fi. Kirjoita aihekenttään Lokki.

Lue myös nämä

X