Tilaa
Uutiset

Mahogany Yachting Society palkitaan

09.06.2015

TekstiKiti Westerback

Suomenlahden Puuveneilijät ry myöntää vuosittain Pro Puuvene -palkinnon suomalaisen puuvenekulttuurin edistämisestä. Suomenlahden Puuveneilijöiden nimeämä palkintoraati, jonka ulkopuolisena asiantuntijana toimi museoviraston erikoistutkija Hannu Matikka, oli päätöksessään yksimielinen: Pro Puuvene 2015 -palkinto myönnetään Mahogany Yachting Society MYS ry:lle.

Klassisten mahonkiveneiden säilyttäjä

Vuonna 1992 perustettu MYS on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti noudattanut toimintaperiaatteitaan eli edistänyt klassisten mahonkiveneiden säilymistä, uusien veneiden rakentamista ja edesauttanut veneenomistajien harrastusta aktiivisella jäsentoiminnalla.

Suuri veneyleisö tuntee MYS:n ehkä parhaiten Helsingin venenäyttelyn puuveneosastolta, jonne MYS on vuodesta 2002 lähtien tuonut näytille lukuisia näyttäviä puuvenekaunottaria. MYS:n osastolla kävijät ovat myös saaneet perehtyä kunnianhimoisesti koottuihin teemanäyttelyihin, kuten M&A Seppälän veistämön tai Raymond Huntin tuotantoon paneutuviin kokonaisuuksiin.

MYS:n ansioksi on luettava myös klassisten veneiden Klassikkorekisteri sekä kulttuurihistoriallisille veneille tarkoitettu K-merkintä.  MYS vastaa rekisterin ylläpidosta, ja se tekee asiassa yhteistyötä Museoviraston sekä Forum Marinumin kanssa.

Mainittava seikka on myös Soukan edustalla sijaitseva Svartholmenin telakka, jota MYS alkuun vuokrasi ja jonka se myöhemmin hankki omistukseensa. Telakka on MYS:n hallinta-aikana ollut koko ajan asuttu ja veistämö on ollut aktiivisesti toiminnassa. Moni klassinen vene onkin saanut uuden elämän Svartholmenilla.

MYS:n jäsenkunnan venekalusto on monipuolinen. Se koostuu muun muassa Pettersson-salonkiveneistä alkaen 1910-luvulta, amerikkalaisista tuulilasiveneistä alkaen 1920-luvulta, suomalaisista retki- ja matkaveneistä alkaen 1940-luvulta, suomalaisista tuulilasiveneistä alkaen 1940-luvulta, suomalaisista nopeista päiväretkiveneistä alkaen 1960-luvulta, italialaisista ja sveitsiläisistä nopeista tuulilasiveneistä alkaen 1960-luvulta sekä nyttemmin myös mahonkisista purjeveneistä.

Palkinto luovutetaan MeriViaporissa

Pro Puuvene -palkinto luovutetaan MeriViapori-tapahtumassa lauantaina 13.6. klo 18.

Lue myös nämä

X