Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Merimiestaito: Kiinnitä aina veneesi huolellisesti

Lähes jokainen osaa sitoa kengännauhansa, mutta veneen kiinnitysköyden kanssa monilla vain ajatus menee solmuun.

01.07.2019

TekstiJuha Virtanen

KuvatAnton Reenpää/Otavamedia

Mitä minun pitää tehdä? Miten kiinnitän veneen oikein?

Kysymykset kuulee usein kyytiläiseltä, joka ei ole paljon veneillyt, mutta haluaa olla avuksi. Veneen kiinnittämisen kanssa pähkäilee usein myös moni sellainen, joka on veneillyt jo pitkään.

Olen nähnyt rannassa, miten vene on ajettu nätisti kyljittäin laituriin ja kippari on hypännyt ketterästi pois veneestä irrallinen köysivyyhti kädessään.

Kun kysyin, että kannattaisiko tuo vene kiinnittää jotenkin, on hetkellisen hämmennyksen jälkeen alkanut melkoinen sählääminen. Onnistuihan tuo sitten kyseiseltä kippariltakin.

Kun auto ajetaan parkkiruutuun, se jää paikoilleen – jos käsijarru on päällä. Veneen kanssa on toimittava toisin. Vain jäihin unohdettu vene pysyy liikkumatta paikallaan. Köydet ovat se käsijarru, joka pitää veneen ruudussa, mutta ei silloinkaan vene pysy täysin paikoillaan.

Mielipiteitä oikeasta kiinnitystavasta on varmasti monia, eikä tässä väitetä, että nämä tavat ovat ainoat ja oikeat.

Ne ovat vain päteviksi todettuja, käytännössä kokeiltuja vinkkejä aloitteleville veneilijöille. Niiden avulla veneen kiinnittämisestä ei tule elämää suurempaa ongelmaa.

Tärkeintä on, että kiinnitys tapahtuu aina yhtä huolellisesti ja turvallisesti, vene pysyy varmasti paikoillaan vaikka myrsky yllättäisi, se ei kolhiudu, eikä kolhi muitakaan laiturissa olevia veneitä. Silloin vene on ollut todennäköisesti oikein kiinnitetty.

Katso videolta miten vene kiinnitetään.

 

Paalusolmun teko on veneilijän perustaito

Paalusolmu on yksi veneilijän käyttämistä perussolmuista ja se on hyvä osata tehdä. Solmu pitää ja se on avattavissa helposti. Paalusolmun avulla köyden päähän saa tehtyä helposti lenkin, jonka voi sujauttaa helposti paalun ympäri.

Kiepauta lenkki jonkin matkaa köyden päästä. Vedä köyden pää alakautta lenkistä läpi.

Vedä köysi lenkin jälkeen köyden ”pitkän” osan ali.

Käännä köyden pää takaisin kohti alussa tehtyä lenkkiä ja vedä köysi lenkin läpi nyt yläkautta. Vedä köyden pää lenkin ali.

Kiristä paalusolmu vetämällä köyden pitkästä osasta ja köyden päästä.

Lue Kipparista 6/2019 lisää vinkkejä veneen kiinnitykseen.

 

 

 

 

Lue myös nämä

X