Tilaa
Jutut

Rantautuminen, osa 2: Akselivedolla laituriin. Katso videolta ohjeet kiinnittymiseen

Laituriin tulo ja veneen kiinnittäminen on joskus vaikeaa. Juttusarjamme toisessa osassa opettelemme tekemään sen akselivetoisen veneen kanssa.

12.04.2022

Tekstikipparin työryhmä

Kuvatja video markus pentikäinen

Kipparin numerossa 3/2022 opettelimme rantautumista ja veneen kiinnittämistä laituriin kahden erikokoisen moottoriveneen kanssa. Niistä toinen oli pieni, avoin pulpettivene ja toinen oli hieman isompi liukuvarunkoinen asuttava moottorivene.

Katso videot: Rantautuminen avoveneellä ja isolla veneellä.

Nyt vuorossa on akselivetoinen vene. Nämä neuvot pätevät niin puoliliukuvaan kuin uppoumarunkoiseen akselivetoiseen.

Puskulla ja potkulla

Laiturointi eli rantaan tulo ja laituriin kiinnittyminen voivat kuulostaa kovalta hommalta, kun ohjeissa käsketään puskemaan, antamaan potkuja ja vetämään springiköydellä. Ohjeet luettuaan ehkä huokaisee helpottuneena, kyllä se onnistuu!

Tuuli haastaa ja auttaa

Tuuli tekee rantautumisesta usein haastavan ja aina erilaisen. Ei tuuli silti ole aina vihollinen. Se voi olla myös liittolainen, joka auttaa veneen kääntämisessä.

Akselivetoisessa veneessä on köli ja useimmiten massaa, joten se ei lähde holtittomasti tuulen mukaan. Sen kanssa ei siis välttämättä olla heti ongelmissa.

On sivuseikka tapahtuuko rantaan tulosi tyylikkäästi. Pääasia on, että pääset laituriin veneesi kanssa turvallisesti, ilman turhaa jännittämistä ja hätäilyä.

Toukokuun lehdessä neuvomme vielä miten pääset lähtemään helposti irti laiturista ja kohti avoimia vesiä.

Suosi suojan puolta

Valitse laiturin suojan puoli, jos se mahdollista. Aina se ei ole, jos esimerkiksi oma venepaikka on sillä puolella laituria mistä tuulee.

Kylkikiinnityksessä on vaikea vähentää veneen kolhiintumisvaaraa, vaikka käytettävissä olisi monta fendaria eli lepuutinta. Tuuli painaa väkisin venettä laituria päin. Sivutuulessa keikkuvan veneen fendarit nousevat helposti laiturille, pois veneen kyljeltä. Silloin ne eivät suojaa venettä. Ripusta niitä eri korkeuksille. Silloin on toivoa, ettet menetä niiden antamaa suojaa.

Jos vene kylkikiinnitetään suojan puolelle, älä vedä köysiä liian kireälle. Kolhiintumisen vaara pienenee, kun tuuli painaa venettä poispäin laiturista.

Huomioi, että ulkopuolinen avustaja laiturilla tuskin on perillä siitä miten aiot veneesi kiinnittää. Hänestä on kuitenkin paljon apua laituriin tullessa ja lähtiessä. Tärkeintä on saada vene kiinni ja myöhemmin voit parannella kiinnityksen mielesi mukaiseksi.

YLLÄ: Tuulen puolella vene painaa koko ajan päin laituria, joten laitasuojia on hyvä laittaa tuplasti, jos siihen aikoo jäädä.
ALLA: Ohta päätettiin siirtää laiturin toiselle puolelle, sillä tuuli puski tässä sitä liikaa laituria vasten.

Potkulla voi ohjailla

”Pieni potku” on veneilyslangia. Se tarkoittaa kaasun ja potkurin hyväksikäyttämistä ohjailun apuna.

Pyöräyttämällä ruoria jompaankumpaan suuntaan ja antamalla hieman kaasua vaihde kytkettynä, vene saadaan kääntymään haluttuun suuntaan.

Pikku potkua käytetään etenkin rantautumisten yhteydessä. Lyhyen keston johdosta vauhti ei kiihdy, ainoastaan kääntyminen tehostuu.

Pikku potkua voi käyttää aina, niin akselivetoisessa kuin vaikka perämoottorilla varustetussa veneessä.

Kiinnittyminen helpolle puolelle

Potkurin ”kätisyydestä” riippuen akselivetoisilla veneillä on niin sanottu helpompi ja vaikeampi puoli laituriin tulossa. Helpompi puoli on suunta, minne potkurin sivuveto vetää peruutettaessa. Esimerkkiveneellämme, puoliliukuvalla Ohtalla, se on veneen vasen kylki.

Springiköyden avulla veneen saa tuotua kylkikiinnitykseen vaikkapa tuulta vastaan.

1. Akselivetoisella veneellä tullaan ja kiinnitytään laituriin jotakuinkin samalla tavalla kuin Kipparin edellisessä numerossa 3/2022 neuvottiin tekemään avoveneellä tai liukuvarunkoisella retkiveneellä. Ennen laituriin ajoa mietitään veneessä olevien kanssa selvä työnjako ja valmistellaan köydet, jotta ne saadaan sujuvasti kiinnitettyä. Fendarit laitetaan roikkumaan veneen laidoille. Laituripaikkaa lähestytään rauhallisesti.

2. Oikeakätinen potkuri vetää siis peruutuksessa veneen perää vasemmalle. Silloin kylkikiinnitykseen ajaessasi valitse veneen vasen kylki laiturin puoleksi. Lähesty laituria melko jyrkästi, noin 40 asteen kulmassa ja pidä vauhti kohtuullisena, jotta ohjattavuus säilyy. Kun matkaa on noin kolmannes veneen mittaa laituriin, käännä peräsin täysin oikealle. Tehosta tarvittaessa sitä pienellä potkulla. Perän pitäisi alkaa kääntyä laituria kohti. Jarruta vauhtia nopealla potkulla peruutusvaihteella. Perä siirtyy kohti laituria. Anna potku eteen tarvittaessa. Periaatteessa pääset laituriin vain kaasukahvaa käyttämällä. Opettele tulemaan laituriin oikealla nopeudella, oikeassa kulmassa ja opettele miten veneesi reagoi kaasukahvan liikkeisiin.

3. Jos olet yksin tulossa laituriin, käytä kiinnittymisessä hyväksesi springiköyttä. Laita keulaan kiinni pitkä, noin veneen pituinen köysi. Aja keula laituriin ja jos laiturilla on joku, pyydä häntä kiinnittämään köyden toinen pää kiinni laiturin lenkkiin, suunnilleen sille kohdalle mihin veneen perän on tarkoitus tulla. Käännä peräsin poispäin laiturista. Aja hiljaa eteenpäin, jolloin köysi alkaa kiristyä ja vene alkaa kääntyä kyljittäin kohti laituria. Vene pysyy moottorin vedon avulla laiturissa kiinni kunnes muut köydet on laitettu kiinni. Kun vene on kiinni, voit sammuttaa moottorin.

Laiturilla oleva avustaja helpottaa yksin liikkeellä olevan rantautumista.

Kun vene on alustavasti kiinni, tarkista, että paikka on hyvä, jonka jälkeen varmista kiinnitys.

Avustaja vetää köyden vapaan pään laiturilenkin läpi ja ojentaa köyden veneeseen.

Lopuksi kuvan mukaiset väliaikaiset kiinnitykset korvataan lopullisilla joustinköysillä.

 

 

 

Lue myös nämä

X