Tilaa
Jutut

Rantautuminen, osa 1: Avoveneellä ja isolla veneellä kiinnittyminen. Katso kiinnittymisohjeet videolta.

Rantautuminen ja veneen kiinnittäminen laituriin on joskus vaikeaa. Monta asiaa pitää ottaa huomioon, mutta ei sitä tarvitse sentään pelätä.

08.03.2022

Tekstikipparin työryhmä

Kuvatja videot markus pentikäinen

Moni veneilijä ilmoittaa, ettei jännitä vesillä olemista. Mutta rantaan ja varsinkin laituriin tuleminen sen sijaan pelottaa.

Kylmää hikeä lisää se, jos laiturilla tai rannalla on ihmisiä, jotka seuraavat silmä tarkkana miten saapuja suoriutuu veneensä kiinnittämisestä.

Älkää suotta pelätkö! Jokainen laituriintulo on erilainen, emme mekään sitä aina hallitse kympin arvoisesti. Jopa samaan tuttuun laituriin tuleminen voi olla aina vähän erilainen.

Välillä tuulee tuolta, välillä toisesta suunnasta ja välillä enemmän, välillä vähemmän. Tuuli tekee rantautumisesta haastavan ja aina erilaisen. Tuuli ei kuitenkaan ole aina vihollinen, se voi olla myös liittolainen, joka auttaa veneen kääntämisessä.

Juttusarjamme opastaa

Annamme muutamia neuvoja mitä pitäisi ottaa huomioon ja miten toimia, jotta rantautuminen ja laituriin kiinnittyminen sujuisivat ensi kesänä edes hiukan aiempaa jouhevammin, eikä suuria vahinkojakaan syntyisi.

Juttusarjamme ensimmäisessä osassa näytämme miten pienellä avoveneellä ja hieman isommalla liukuvarunkoisella moottoriveneellä toimitaan rantauduttaessa.

Kakkososassa, Kipparin huhtikuun numerossa, kerrotaan miten samat manööverit tehdään akselivetoisella veneellä.

Toukokuussa sarjan kolmannessa osassa kerromme vielä miten akselivetoisella on hyvä lähteä irti laiturista.

Tärkeintä on turvallisuus

Jokainen tanssii tyylillään, ja sama pätee rantautumisessa. On aivan sama, miten laiturilla seisovat oman elämänsä jukat, helenat ja jormat arvioivat suoritustasi.

Pääasia on, että pääset laituriin veneesi kanssa turvallisesti, ilman turhaa jännittämistä ja hätäilyä.

Kuvalliset ohjeet voit lukea Kipparista 3/2022.


Avovene aisojen väliin


Avovene kyljittäin laituriin


Iso vene aisapaikalle keula edellä

 


Vene perä edellä aisapaikalle

Köysiansa laiturilla

Turvallisuutta on ajateltava laiturillakin. Se ei siis lopu siihen, kun ollaan rannassa ja venettä sidotaan kiinni. Veneen kiinnityksestä ei saa aiheutua haittaa tai vaaraa kenellekään.

Vaara voi syntyä niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin veneen kiinnitysköydestä.

Älä koskaan vedä ja kiinnitä köyttä laiturin vastakkaiselle puolelle, yli laiturin!

Vaikka köytesi olisi omasta mielestäsi hyvin näkyvissä, ei sitä välttämättä huomata.

Jos mahdollista, kiinnitä aina köysi venettäsi lähinnä olevaan laiturin knaapiin tai köysirenkaaseen ja jätä laiturin kulkutila vapaaksi.

Aallokko liikuttaa jatkuvasti veneitä, joten kiinnitysköydetkin liikkuvat veneiden mukana ylös ja alas. Jos joku on juuri astumassa köytesi yli, saattaa köysi nousta ratkaisevat sentit juuri samalla hetkellä, jolloin kulkija kompastuu siihen.

Jos kiinnitysköytesi on pitkä, älä jätä laiturille köyden vapaata päätä kasaksi.


Vene kiinni peräpoijuun

 

Lue myös nämä

X