Tilaa
Jutut

Rantautuminen, osa 3: Irtautuminen laiturista perä edellä. Video: Näin akselivetoisella lähdetään laiturista

Laiturista irtautuminen on yhtä helppoa kuin laituriin tuleminen - jos tietää mitä pitää tehdä ja osaa toimia.

10.05.2022

Tekstikipparin työryhmä

Kuvatmarkus pentikäinen

Kipparin kahdessa edellisessä numerossa, (Kippari 3/2022 ja 4/2022), annettiin vinkkejä miten veneellä tullaan ja kiinnitytään laituriin. Esimerkkiveneinä juttusarjan avauksessa olivat tavallinen keskipulpettivene sekä iso daycruiser. Huhtikuun numerossa annettiin vinkkejä akselivetoisen veneen kanssa laituriin tulemisesta.

Nyt kerromme miten laiturista pääsee lähtemään kyseisellä akselivetoisella venetyypillä. Sekin koetaan joskus haastavaksi. Varsinkin veneilyharrastustaan aloittavat jännittävät lähtöä lähes yhtä paljon kuin rantaan tuloakin.

Toivottavasti näiden juttujen jälkeen ei tarvitse jännittää enää yhtä paljon.

Useimmat näistä neuvoista, kuten springiköyden hyväksi käyttäminen veneen kääntämiseksi, toimivat tietysti akselivetoisten lisäksi myös muiden venetyyppien kanssa.

Apujärjestelmät apuun

Voidaan tietysti kysyä, miksi pitää tehdä vaikeasti, kun sen voi tehdä myös helposti?

Keulamoottori on keksintö, joka on jo pitkään helpottanut veneilijöiden elämää. Sen avulla veneen ohjailu ja hallittavuus on huomattavasti helpompaa, kuin pelkän perässä olevan potkurin ja peräsimen kanssa.

Nykyisin on saatavilla ohjailupotkureita myös veneen perään. Kun sen ja keulapotkurin yhteiskäytön hallitsee, saa veneen siirtymään vaikka sivuttain laituriin ja pääsee lähtemään myös pois laiturista.

Saatavilla on myös eri puolille veneen runkoa sijoitettavia vesisuihkujärjestelmiä, joilla venettä voi ohjailla. Niiden kanssa laituriin tulon mainostetaan olevan helppoa, mutta kyseisten apujärjestelmienkin käyttö vaatii opettelemista.

Edellä mainittujen järjestelmien hinta on yksi niiden yleistymistä jarruttava tekijä. Toinen on veneiden rakenteet. Uusiin isoihin veneisiin erilaisia ohjailua helpottavia apujärjestelmiä voidaan asentaa jo tehtaallakin, mutta vanhaan ja vähän pienempään veneeseen esimerkiksi keulamoottoria on joskus mahdotonta edes laittaa. Vaikka omistajalla olisikin siihen varaa, niin veneen rungossa ei ehkä ole sille tilaa.

Useimpien veneilijöiden on siis koitettava tulla ja mennä sillä mikä alla on. Ja onnistuuhan se, uskokaa pois.


Lähtö kylkikiinnityksestä

Akselivetoisen veneen potkurin ”kätisyys” eli pyöriikö se oikealle vai vasemmalle, vaikuttaa siihen kumpaan suuntaan vene alkaa helpommin peruutusvaihteella kääntyä. Peruutettaessa potkuri vetää venettä myös sivusuunnassa ja veneen perä tahtoo kääntyä helpommin potkurivedon suuntaan. Laituriin tultaessa potkurin kätisyydestä riippuen akselivetoisilla veneillä on niin sanottu helpompi ja vaikeampi puoli. Sivuveto on muistettava myös lähdettäessä. Se on voinut helpottaa tullessa laituriin, mutta lähdettäessä se tietenkin vaikeuttaa vastakkaiseen suuntaan lähtöä.

Pidä mielessä, että jos oli helppo tulla laituriin, niin lähtö on haastavampi.

Muista, että vene kääntyy eri tavalla kuin auto. Ohjattaessa se on veneen perä, joka kääntyy sivulle. Ei siis niin kuin autossa ”keula”, joka alkaa kääntyä ohjauksen suuntaan. Se pitää muistaa kuljettaessa ahtaissa paikoissa ja esimerkiksi laiturista lähdettäessä. Lähde siis perä edellä, sillä perässä on potkuri ja peräsin, joilla saat kääntöliikkeen sivulle aikaiseksi. Vaikka edessä olisi tilaa, niin eteenpäin yrittäessäsi perä pyrkii kääntymään sivulle ja päin laituria, eikä vene ”irtoa” laiturista.

Veneen ollessa tarpeeksi irti laiturista, voi lähteä kaartamaan eteenpäin, kunhan tilaa on riittävästi.

Käynnistä kone ja pyydä avustajia irrottamaan köydet. Käännä peräsin kohti laituria – älä koske siihen ennen kuin voit peruuttaa pois laiturista. Anna rauhallisesti vaihteella lyhyt potku eteen ja kuoleta liike potkulla taakse. Pidä liikkeet rauhallisina, älä päästä venettä ”ryntäämään”. Toista niin monta kertaa, että perä on kääntynyt tarpeeksi kauas laiturista ja voit peruuttaa pois. Avustaja voi helpottaa lähtöä työntämällä venettä perästä irti laiturista esimerkiksi melalla.

Tulo ja lähtö springiköyden avulla

Kipparin edellisessä rantautumisjutussa (4/2022) kuvissa ja videoilla näkyy, miten akselivetoinen vene kiinnittyy laituriin springiköyden avulla. Samaa köysikikkaa voidaan hyödyntää myös lähdettäessä kylkikiinnityksestä.

Springiköysi kiinnitetään keulasta veneen suuntaisesti taaksepäin. Sen avulla veneen voi kääntää laiturin suuntaiseksi. Ajamalla hiljaa ”päin” kireänä olevaa springiä kääntyy veneen perä peräsimen mukaisesti ilman, että vene liikkuu eteenpäin. Toimii kumpaankin suuntaan.

Lähdettäessä tehdään toisin päin eli peräsin käännetään laituria kohti.

Keulaspringi lähtee veneen keulasta ja kiinnittyy laituriin taaemmaksi. Tässä tullaan laituriin.

Jos kylkikiinnityksessä on vain vähän tilaa, tai lähtösuunta on vaikkapa tuulta vastaan, lähtö helpottuu kun käytät avuksi keulaspringiä. Kytke vaihde eteen ja ota hiljaa eteen springiä ”päin”. Käännä peräsin yli eli täysin laituria kohti. Veneen perän pitäisi alkaa kääntyä irti laiturista ilman, että vene siirtyy laiturin suuntaisesti.

Avustaja irrottaa springin laiturista, kun veneen perä on kääntynyt tarpeeksi irti.

Laiturilla oleva avustaja voi sopivassa kohdassa irrottaa springin ja laittaa köyden kannelle. Voit nyt peruuttaa pois ja suunnata väljemmille vesille. Kun vene on tarpeeksi kaukana muista irrottaa fendarit/lepuuttimet/laitasuojat ja laita kiinnitysköydet veneessä niin, etteivät ne pääse matkalla valumaan veteen ja mahdollisesti potkuriin.

Lähtö peräpoijupaikasta

Lähtö peräpoijupaikasta on yksinkertaisinta, jos sen voi tehdä myötätuuleen. Vastatuuleen lähteminen vaatii joko vahvoja käsivoimia, tai kipparilta taitoa peruuttaa vene mahdollisimman suoraan taaksepäin. Vastatuuleen peruuttaminen on vaikeaa varsinkin silloin, jos joutuu lähtemään ahtaasta paikasta, esimerkiksi muiden veneiden välistä.

Huomioi seuraavat asiat:

1. Käynnistä moottori, kun köydet ovat vielä kiinni. Jos sää on tyyni, irrota keulaköysi. Sen jälkeen vedä, tai pyydä avustajaasi vetämään vene peräköydestä poijun luo. Irrotetaan peräköysi poijusta.

2. Jos tuulee, mieti lähtöä tarkemmin. Myötätuuleen lähteminen tapahtuu kohdassa 1. kerrotulla tavalla. Jos tuuli on voimakasta, pitää toimia määrätietoisesti ja mahdollisimman nopeasti. Silloin pitää varoa esimerkiksi poijuköyden joutumista veneen alle ja mahdollisesti potkuriin, jos lähdössä on käytettävä hetkittäin vaihdetta päällä.

3. Vastatuuleen lähdettäessä tarvitaan avustaja tai enemmän voimaa. Jos venettä joudutaan kiskomaan peräköydestä poijun luo, jo pulpettiveneenkin tuulipinta voi tehdä siitä yllättävän raskasta. Lihasvoimien puutetta voit kompensoida antamalla moottorilla ja potkurilla niitä aiemmissa rantautumisjutuissa selitettyjä ”lyhyitä potkuja”. Pidä ruorista kiinni, ettei peräsin käänny peruutuksen aikana vinoon, käännä venettä ja aiheuta ongelmia. Peruuta vene mahdollisimman suoraan poijulle. Varo köyden joutumista veneen alle ja potkuriin. Huomioi etukäteen kummalta puolelta poijua tulet jatkamaan matkaa. Suoraan yli ei kannata mennä.

4. Käännä vene vasta kun sille on varmasti tilaa, sillä vastatuuli voi yllättää. Varo poijuja sekä veneiden peräköysiä. Lähde rauhallisesti kohti avointa vettä. Nosta laitasuojat vasta päästyäsi avoimille vesille.

 

Lue myös nämä

X